15-03-2016  Dagelijks zijn er duizenden mensen in magazijnen en distributiecentra aan het werk. Waar mensen werken, daar gebeuren ongelukken. De Inspectie SZW publiceerde recent een ongevalsanalyse over de jaren 2011-2014. We zetten een aantal feiten over deze meest voorkomende ongelukken op een rij.

Oorzaak

Zo'n vijftien procent van alle dodelijke ongevallen op de werkvloer wordt veroorzaakt door valpartijen, gevolgd door contact met een bewegend object, contact met bewegende delen van een machine en aanrijgevaar.

Locaties

De meeste ongelukken in het magazijn gebeuren bij laaddocks, op de heftruck en aan de transportband.

Tijdstip

Ernstige arbeidsongevallen gebeuren vooral plaats tussen 9 en 11 uur en tussen 15 en 16 uur. En dan vooral in de maanden september, oktober, november. Oktober is, in negatieve zin dan, de uitschieter.

Personeel

Vooral jongeren in de leeftijdscategorie15 tot en met 24 jaar en uitzendkrachten hebben relatief vaker te maken met een ernstig arbeidsongeval.

Sector

De meeste ongevallen zijn te betreuren in de industrie, gevolgd door de afvalsector en de bouw. De transport- en logistieke sector komt op de vierde plaats.

Meer veiligheid betekent minder ongevallen, minder schades, een betere werksfeer en een hogere efficiency. Veel ondernemers denken dat verbeteringen gepaard gaan met hoge investeringskosten waarvan het rendement onduidelijk is. Dit is aangetoond niet waar. Meestal zijn alle middelen om te optimaliseren al in de organisatie aanwezig, maar ontbreekt het het bedrijf aan de belangrijke balans tussen mens, proces en techniek. Ook door kleine aanpassingen kan al snel efficiënter en veiliger worden gewerkt en worden er kosten bespaard.

Zelf doen of uitbesteden?

Voor wie niet weet waar te beginnen of voor wie het gevoel heeft kennis te missen zijn er meerdere mogelijkheden. Zoals bijpraten door een van de EVO magazijnexperts of het uitvoeren van een veiligheidsscan. EVO verzorgt ook gratis workshops over veiligheid in het magazijn. Een andere mogelijkheid is het laten opleiden van het personeel, zodat de kennis in huis komt.

Workshop - Een gezond en veilig magazijn