Vijf manieren om brandstofkosten door personeel te beperken

14-11-2017 Inmiddels ligt die dieselprijs op hetzelfde niveau als in 2015. Met een stijgende brandstofprijs is besparen op overbodige kosten weer aan te raden. Wij helpen je op weg.

Laat de chauffeur niet meer langs de snelweg tanken

Wat veel mensen zich nog niet realiseren is dat tanken langs de snelweg tot wel 8% duurder zijn dan bij een onbemande pomp langs de rand van de stad. KLM heeft daarom als regel dat lease-rijders zelf hun tank betalen zodra zij langs de snelweg te tanken.

Leer de chauffeur “Het nieuwe rijden”

Op tijd terugschakelen, de auto laten uitrollen, tijdig de motor uitzetten en niet te hard rijden. Deze simpele ingrepen hebben een groot effect op het brandstofverbruik. Leer je personeel Het Nieuwe Rijden aan en start met besparen. Met behulp van speciale onboard units en online tools kun je het gedrag van je chauffeurs op afstand monitoren . Zo weet je zeker of de training vruchten afwerpt.

Beloon de chauffeur voor zuinig rijden

Het monitoren  van je medewerkers of bepaald gedrag bestraffen, kan negatief worden uitgelegd  door de chauffeur. Belonen is daarom ook een oplossing. Bijvoorbeeld wanneer de chauffeur de bespaarde brandstofkosten terugziet als een extra financiële beloning voor zijn goede rijgedrag. Of dat hij zelf de BP freebies of de Shell Airmiles mag houden bij elke tankbeurt. Via deze methodiek heeft Connexxion in 2015 4,3 miljoen liter brandstof bespaard.

Maak de chauffeur verantwoordelijk voor de bandenspanning

Bij een te lage bandenspanning gebruikt het voertuig meer brandstof, en treedt ook een verhoogde bandenslijtage op. Met bedrijfsauto’s kan laks worden omgegaan door de medewerkers. Dus wat extra verantwoordelijkheid neerleggen bij de chauffeur kan geen kwaad. Het is een kleine moeite voor hen om maandelijks de bandenspanning te controleren. Wanneer de auto intensiever wordt gebruikt (bijvoorbeeld voor een lange rit, een hoge snelheid of een zware lading) moet de chauffeur spanning eerder checken.

Voorkom dat de chauffeur overbodige bagage meeneemt

Elke kilo aan gewicht heeft invloed op het brandstofgebruik van de auto. Moeten alle gereedschappen standaard in de auto liggen, of kan er eigenlijk wel wat op de werkplaats achterblijven? Houdt de auto vrij van onnodige spullen.Onze leden besparen overigens altijd op hun brandstofkosten, doordat wij in Nederland de laagste prijzen hebben bedongen.

Wat is jouw tip om brandstof te besparen?

Graag horen wij welke maatregelen er in jouw bedrijf zijn om brandstof te besparen. Zo kunnen wij deze lijst verder uitbreiden. Stuur jouw ervaring uit de praktijk naar f.van.maanen@evofenedex.nl . Onder de inzenders worden 10 tien powerbanks verloot.

powerbank

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder