Tips om onnodige interntransportbewegingen tegen te gaan

Meer quickwins ontvangen? Meld je aan voor de magazijntips!

In de meeste magazijnen kom je veel verspillingen tegen: van overbodige tussenvoorraden tot overproductie. Deze verspillingen kunnen leiden tot ruimtegebrek, te veel voorraad of opstoppingen in het logistiek proces. Door deze verspillingen te elimineren zorg je ervoor dat het logistieke proces nog veiliger, goedkoper en daardoor efficiënter kan worden ingericht. Een van deze verspillingen is onnodige interntransportbewegingen. In dit artikel zetten we vijf manieren op een rij om met quickwins het aantal bewegingen met interntransportmiddelen in het magazijn te verminderen.

Om een compleet beeld te krijgen van de transportbewegingen in het magazijn, doe je er verstandig aan om een spaghettidiagram te maken. Het doel van een spaghettidiagram is het visueel inzichtelijk krijgen welke routes inefficiënt verlopen om vervolgens de efficiency te kunnen verbeteren. Zo’n diagram maak je door een plattegrond te tekenen van het magazijn, inclusief alle gebouwgebonden zaken en stellingen. Heb je nog geen plattegrond van je magazijn? Handige hulpmiddelen voor het maken van een magazijnplattegrond zijn bijvoorbeeld de gratis online tools SmartDraw en Diagrams.

magazijntips

 

Plattegrond bij de hand?

Als je de plattegrond van het magazijn hebt, is het tijd om alle verkeers- en goederenstromen van begin tot eind uit te tekenen. Gebruik voor elk transportmiddel of elke functie een andere kleur. Je krijgt dan spaghetti: een wirwar van transportbewegingen die door elkaar (kunnen) lopen. Dit kan er onoverzichtelijk uitzien. Is het hierdoor niet werkbaar voor je? Probeer dan om te starten met één proces, zoals de route van orderpickers. Dat maakt het spaghettidiagram iets minder rommelig.

In het onderstaande menu vind je vijf manieren om het aantal transportbewegingen te verminderen.

Tijd voor optimalisatie

Klik voor meer informatie en praktijkvoorbeelden

Meer quickwins ontvangen?

Iedere woensdag nieuwe quickwins in je mailbox

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang alle eerder gepubliceerde quickwins direct in je mailbox. Ook ontvang je tot 10 juni iedere woensdag nieuwe quickwins in je mailbox. Je bent dan ook als eerste op de hoogte van nieuwe webinars en whitepapers rondom veilig en efficiënt werken in het magazijn.

Marcel
Contact

Vragen over magazijnen?

Marcel en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder