Ken de spelregels voor wegvervoer in het buitenland

Leestijd: 4 minuut

20-05-2020  De laatste tijd hebben wij een opvallende nieuwe aanwas van leden gekregen. Deze leden hebben met elkaar gemeen dat zij er vanuit financiële of andere overwegingen voor kiezen zelf het vervoer naar het buitenland te verrichten. Speciaal hiervoor heeft onze wegvervoerspecialist voor het buitenland Peter Teunisse een aantal tips op een rijtje gezet. Hiermee vermijd je de kans op boetes en problemen in het buitenland.
 

 1. Let op rijverboden en chauffeursverplichtingen
  Op dit moment bestaat in Europa een ondoorzichtig kluwen van coronawetgeving, die gevolgen heeft voor het internationale wegtransport. Zo moet je bijvoorbeeld in Italië specifieke gezondheidsdocumentatie hebben om probleemloos goederen te leveren. Wij hebben een handig overzicht gemaakt met de zaken waar je per land rekening mee moet houden.
   
 2. Toon aan dat je eigen vervoer verricht
  Als eigen vervoerder moet je bij een controle altijd kunnen aantonen dat je aan eigen vervoer doet, zowel nationaal als internationaal. Daarom is het internationaal ook belangrijk dat alle vervoersdocumenten op dezelfde bedrijfsnaam zijn gesteld. Doe je dat niet dan, dan kan de indruk zijn dat er is sprake is van beroepsgoederenvervoer zonder vergunning. De evofenedex-kaart is hét hulpmiddel waarmee je aantoont dat je een eigen vervoerder bent.
   
 3. Houd rekening met tol
  In Nederland kennen wij het eurovignet om extra belasting te betalen als je een zware vrachtauto, die bestemd is voor goederenvervoer, gebruikt op een autosnelweg. Echter, in België is er de tol en in Duitsland de Maut. Zo zijn er verschillende tolsystemen waar je voorbijkomt als je van Nederland naar Spanje rijdt. Om de tol snel en efficiënt te betalen, zijn er diverse zogeheten on-board-units beschikbaar. Met deze kastjes betaal je automatisch de tol.
   
 4. Controleer je verzekeringen
  Als je in het verleden gebruikmaakte van een beroepsgoederenvervoerder, dan zou de indruk kunnen zijn gewekt dat jouw vracht volledig verzekerd was met hun goederentransportverzekering. Houd rekening met de kostbare gevolgen wanneer je zelf de vracht gaat rijden en eventueel schade krijgt. Ga hiervoor het gesprek aan met de verzekeringsadviseur.
   
 5. Bel even met de experts
  Heb je twijfels over jouw situatie? Of rijd je naar een nieuwe bestemming? Neem dan contact op met onze ledenservice. Wij geven je geheel kosteloos advies. Nog geen lid? Lees hier meer over de kansen die het lidmaatschap biedt.

Webinar Eigen vervoer voor beginners

Om bedrijven te helpen met deze vraagstukken bieden wij op woensdag 3 juni een gratis webinar.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder