skipToContentskipToFooter

Vijf tips voor het kiezen van een tankpas

08-05-2019 In Nederland zijn er minstens vijftien aanbieders van tankpassen actief. Er zijn universele tankpassen zoals de pas van DKV-Euro Service of de Multi Tankcard en passen van de brandstofmaatschappijen zoals BP. Wij geven hier een aantal tips waarmee je voor jezelf de pas kunt kiezen.

1. Hoeveel tanklocaties heb je nodig?

Het gemak van universele tankpassen is vooral dat zij bij vrijwel alle tankstations de mogelijkheid geven om te tanken. Maar dit gemak komt vaak wel met een prijs. Zo moet je voor de tankpas van MultiTankcard per maand meer dan 7 euro betalen. Dat is, zeker als je meerdere passen gebruikt, op jaarbasis een flinke kostenpost.

Daarnaast is het handig om je af te vragen of je een netwerk van 4.000 stations nodig hebt. Of heb je al voldoende aan 1.000 stations binnen Nederland? Of rijd je vooral binnen een straal van 30 kilometer van je bedrijfslocatie? Wie heeft de meeste stations in deze omgeving? Via diverse smartphone apps of de websites van aanbieders heb je zo een overzicht van het aanbod in je regio.

2. Krijg je korting op de brandstof?

Tanken langs de snelweg kan al snel 10 cent per liter duurder zijn dan aan de rand van de stad. Daarom verbieden bedrijven hun medewerkers soms om langs de snelweg te tanken. Maar misschien is het omwille van de efficiëntie wel handig om langs de snelweg te kunnen tanken voor je medewerkers. Controleer daarom of de aanbieder die jouw voorkeur heeft ook kortingen aanbied langs de snelweg. Zo biedt onze brandstofpas maximaal 15 cent korting per liter, ook langs de snelweg.

3. Kun je tanken in het buitenland?

Het kan handig of noodzakelijk zijn om te tanken in het buitenland. Realiseer je dan dat soms een universele tankpas zoals de MKB-brandstofpas niet gebruikt kan worden bij tankstations in het buitenland. Zoek dit dus goed uit van tevoren. Sommige aanbieders geven geen duidelijke informatie op hun website over dit soort zaken. En je wilt niet voor onaangename verrassingen komen te staan als je net aan het tanken bent in Duitsland.

4. Wat zijn de verborgen kosten?

Diverse universele tankpassen zoals bijvoorbeeld de Multitankcard vragen een borg tot wel 200 euro per pas. Daarnaast heb je nog de paskosten. Deze worden in verschillende vormen in rekening gebracht. Zo vraagt de TravelCard per pas 6,80 euro wanneer je minder dan vijf passen gebruikt. Vanaf vijf passen betaal je 3,90 euro per pas. Fleetcor heeft nog een bijzondere kostenpost. Daar betaal je per tankbeurt bij Shell 1 euro extra. Wanneer je met hun pas bij Esso tankt betaal je zelfs 2 euro extra per tankbeurt.

5. Hoe is het verdere gebruiksgemak?

Het gebruik maken van een pas heeft ook gevolgen voor je bedrijfsvoering. Welke aanvullende diensten en beperkingen zijn er. Zo zijn er partijen die elke week factureren of juist elke maand. Wat is voor jouw bedrijf het handigst?

Sommige partijen zoals BP bieden uiterst geavanceerde functies, zoals de registratie van de CO2-uitstoot of de mogelijkheid om direct aan CO2-compensatie te doen. DKV Euro Service biedt ook de mogelijkheid om eenvoudig accijnzen terug te vragen na tanken in het buitenland.

evofenedex biedt haar leden diverse oplossingen op het vlak van brandstof. Zo bieden wij met onze brandstofpas een korting tot wel 15 cent per liter bij meer dan 900 tankstations in Nederland. Om makkelijk tanken in het buitenland hebben wij een unieke deal gesloten met DKV Euro Service.