Vijftig acties om te dealen met de brexit

Download nu het stappenplan ‘Dealen met brexit'

03-02-2020  De uittreding van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) is sinds vrijdag 31 januari middernacht een feit. Door de brexit zal de handel met het VK voor een groot aantal aspecten veranderen, vanaf 1 januari volgend jaar. Tot eind van dit jaar verandert er voor bedrijven vrijwel niets, omdat is afgesproken dat het VK in 2020 nog blijft aansluiten bij Europese regelgeving.

Bart Jan Koopman, directeur evofenedex licht toe: “Er is nu duidelijkheid voor ondernemers. Het vertrek van het VK uit de EU heeft logistieke en economische gevolgen per 1 januari 2021, deal of geen deal, omdat dan de overgangsperiode afloopt. Het VK wordt immers een derde land. Er resteren dus vanaf morgen, 1 februari, nog 334 dagen om uw bedrijf goed voor te bereiden op de gevolgen van de brexit. Een tijdige en goede voorbereiding scheelt veel problemen als de overgangsperiode ten einde is.”

Stappenplan

Veel mkb-bedrijven hebben nog geen ervaring met importeren en exporteren buiten de EU. Daar komt op het gebied van douane en compliance heel wat bij kijken. Voor deze ondernemers heeft ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex een stappenplan opgesteld met vijftig concrete acties. Ondernemers kunnen hiermee direct aan de slag. Alle belangrijke punten op het gebied van import en export staan er in.

Voorbereiden op brexit in 5 stappen:

Stap 1: Breng alle ketens in kaart

Stap 2: Check alle contracten

Stap 3: Verzorg tijdig alle aanvullende documenten

Stap 4: Organiseer de douaneaangifte

Stap 5: Maak de douanekosten inzichtelijk

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder