Geplande invoerdatum en reikwijdte van wet staan voor staatssecretaris nog niet definitief vast

Leestijd 1 minuut

01-10-2020  Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft vandaag aangegeven dat wat hem betreft de Wet Vliegbelasting gewoon in de huidige vorm behandeld gaat worden door de Eerste Kamer. Deze wet schrijft een belastingheffing voor op zowel passagiers- als vrachtvluchten. Wel wil de staatssecretaris nadenken over het tijdstip van invoering en de samenstelling van de wet. Ondernemersvereniging evofenedex maakt zich grote zorgen over de impact van deze wet op het aanbod van vrachtvluchten in Nederland en dus over het ondernemersklimaat.

De geplande invoerdatum (1 januari 2021) en de reikwijdte van de Wet Vliegbelasting (belasten van passagiers- en vrachtvluchten) staan wat Vijlbrief betreft nog niet definitief vast. De staatssecretaris wil de impact van het coronavirus en de uitkomsten van het SEO-rapport over de impact van de heffing op luchtvrachtfaciliteiten nog eens goed wegen. Daarna besluit hij of hij teruggaat naar de Tweede Kamer of de wet definitief in de huidige vorm laat toetsen door de Eerste Kamer.

Slag om de arm

De staatssecretaris deed zijn uitspraken vandaag in reactie op vragen van CDA-kamerlid Evert-Jan Slootweg tijdens de algemene financiële beschouwingen in de Tweede Kamer. Omdat de Wet Vliegbelasting al met een meerderheid in de Tweede Kamer is aangenomen maar de impact van het coronavirus nog ongewis was, hield Vijlbrief toen al een slag om de arm wat de invoerdatum betreft. Ook hield hij ruimte om eventuele verontrustende resultaten uit onderzoek naar de gevolgen van de heffing op de economie nog bij de uitvoering mee te laten wegen.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder