02-03-2016  Virtual reality, het gebruik van een soort bril om een door een computer gegenereerde ruimte te ervaren, zal de komende vijftien jaar exponentieel verbeteren. "De technologie zal in 2030 duizend keer beter zijn. Zonder de cyber-ziekte die sommingen nu ervaren door gebrek aan synchronisatie tussen beeld en werkelijkheid."

Versnelling

Dat zei Frank Steinickes, hoogleraar mens-computer-interactie aan de universiteit van Hamburg, op de vakbeurs RapidPro die deze dagen in Veldhoven plaats vindt. Hij volgt de technologie al vijftien jaar en ziet een versnelling in de ontwikkeling. "De werkelijkheid wordt steeds beter geëvenaard."

Training gevaarlijke werktuigen

Het onderdeel 'VR' op de beurs wordt mogelijk gemaakt door DAF Trucks, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en Fontys Hogescholen. Die partijen zien in Brabant een broedplaats van bedrijven die de technologie ontwikkelen voor bedrijfsmatige toepassingen. Om te beginnen gaat het dan om training van onderhoudstechnici en gebruikers van gevaarlijke werktuigen of van apparatuur in gevaarlijke situaties, zo wordt op de beurs duidelijk.

3D printen

Hoofdbestandeel van de beurs is ook dit jaar 3D printen en dit jaar ligt de nadruk op het printen van metalen voorwerpen. Vooral de afvoer van warmte van materiaal is daarbij een vraagstuk. Printen met aluminium blijkt dan lastiger dan printen met een grondstof met titaan.

Fiets

Op de beurs staat een fiets die geprint is met titanium als een grondstof. Praktische toepassingen zullen er vooral zijn als kostbare onderdelen in kleine serie nodig zijn, zoals in de lucht- en ruimtevaartindustrie.