Brexit-onderhandelingen EU-VK gaan door

Leestijd 1 minuut

17-12-2020  Een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zal nog even op zich laten wachten. Gisteren hebben de beide landen wel een overeenkomst gesloten over douaneformaliteiten; dit als bouwsteen voor een handelsverdrag in de toekomst. evofenedex volgt de ontwikkelingen rondom de internationale handelsafspraken met het VK op de voet.

Doel van de overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Verenigde Staten (VS) is douanedelicten te bestrijden door informatie en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast biedt het nieuwe akkoord een wettelijke basis voor regelingen om de handelsstromen voor importeurs en exporteurs te vergemakkelijken; dit voor een eventueel handelsakkoord in de toekomst.

Geen vrijhandelsakkoord

De gisteren gesloten douaneovereenkomst is geen vrijhandelsakkoord. De VK wil dit ook sluiten met de VS, maar de focus van Londen ligt nu op de brexit-gesprekken met de EU. Bovendien stelde de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden begin december in een interview dat de VS met niemand een nieuw handelsakkoord sluiten, voordat er grote investeringen in de VS hebben plaatsgevonden om de eigen economie te versterken.

Onderhandelingen EU-VK

Over 2 weken loopt de overgangsperiode voor de brexit af. Als er dan geen handelsakkoord is tussen de EU en het VK, valt de internationale handel tussen beide entiteiten terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de bijbehorende handelstarieven. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, gaf gisteren aan dat er vooruitgang wordt geboekt met de onderhandelingen.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder