Subsidieregeling en laadinfrastructuur verdienen meer belangstelling

Leestijd: 2 minuten

09-06-2021  Tijdens het Commissiedebat duurzaam vervoer in de Tweede Kamer op 8 juni was er voldoende aandacht voor zero-emissiestadslogistiek. Tweede Kamerleden konden in dit debat vragen stellen aan de staatssecretaris over duurzaam vervoer en het ontstaan van bijvoorbeeld zero-emissiezones. Er werd onder andere ingegaan op de Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s en op laadinfrastructuur voor emissieloze voertuigen.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gaf aan dat het aantal elektrische bestelauto’s op de Nederlandse markt wordt gemonitord door de rijksinstanties. Ook zet de overheid volgens de staatssecretaris een ‘tandje bij’ om de Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA) onder de aandacht te brengen bij ondernemers.


Bekender maken

Dat vinden wij een goed idee; het sluit ook aan bij onze inbreng aan Tweede Kamerleden voorafgaand aan het debat. Op dit moment is namelijk nog maar 6 miljoen van de beschikbare 21 miljoen euro voor 2021 gebruikt. Wij denken en werken graag mee aan het bekender maken van de subsidieregeling en de zero-emissieplannen.


Laadinfrastructuur

Het onderwerp laadinfrastructuur voor emissieloze voertuigen kwam in het debat veelvuldig aan de orde, maar er werden geen toezeggingen hiervoor gedaan. We willen nogmaals benadrukken dat voldoende laadinfrastructuur in de stad, op het bedrijventerrein en langs snelwegen erg belangrijk is voor ondernemers, willen ze gaan investeren in zero-emissievoertuigen. Het is voor hen niet altijd mogelijk om zelf laadinfrastructuur te laten installeren. Het aansluiten van laadinfrastructuur op je bedrijventerrein is immers erg duur: dit kan, afhankelijk van het type aansluiting, oplopen tot enkele tonnen.


Netbeheerder

Leden die de komende jaren meerdere bestelauto’s en vrachtauto’s tegelijkertijd op de vestigingslocatie willen laten laden, raden we aan om contact te leggen met de netbeheerder. Deze partij kan dan controleren of de aansluiting in de grond wel voldoende is. Het is raadzaam om dat minimaal twee jaren voor de aanschaf van voertuigen te doen, in verband met de lange doorlooptijd.

Webinar

Op 8 juli organiseert evofenedex een webinar dat geheel in het teken staat van zero-emmisiezones.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder