18-01-2016  Minister Asscher legt een wetsvoorstel aan de Raad van State voor waarin staat dat een werknemer in het goederenvervoer over de weg als hij wordt onderbetaald niet alleen zijn werkgever aanspreken, maar ook de opdrachtgever. Dit zei de minister van Sociale Zaken vrijdag tegen de NOS na afloop van de ministerraad.

Nette bedrijven, nette chauffeurs

‘Op een fatsoenlijke arbeidsmarkt moeten nette bedrijven een kans krijgen, die gewoon volgens de afspraken betalen. Nette chauffeurs moeten niet worden weggeconcurreerd door mensen die ver onder de Nederlandse lonen worden betaald’, zei Asscher tegen de NOS.

Repareren

De stap van de minister is volgens EVO geen verrassing. Bij de behandeling van de Wet Aanpak Schijnconstructies op 26 mei in de Eerste Kamer bleek namelijk dat de ketenaansprakelijkheid voor opdrachtgevers voor de correcte uitbetaling van het cao-loon door opdrachtnemers niet van toepassing zou zijn op transport- of expeditie-overeenkomsten. De minister gaf destijds al aan dat hij dit wilde ‘repareren’.

Keurmerk

Met vertegenwoordigers van het beroepsgoederenvervoer werkt EVO ondertussen aan een keurmerk. Dit moet bijdragen aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en opdrachtgevers in de transportsector om verdere wetgeving, bijvoorbeeld alsnog aansprakelijkheidstelling van verladers, werkbaar te houden voor ondernemers.