21-09-2016  Als een konijn uit de hoed stond er op de bedrijfsautobeurs IAA in Hannover opeens een elektrisch aangedreven versie van de nieuwe Volkswagen Crafter. Het studiemodel was tot op de persdag goed geheim gehouden. Volkswagen Bedrijfswagens zegt de e-Crafter volgend jaar al te kunnen leveren.

Eerder dan Mercedes

Dat is een vol jaar eerder dan grootste concurrent Mercedes-Benz, dat in Hannover een prototype presenteerde van de elektrisch aangedreven Vision Van, maar op de beurs bekend maakte pas in 2018 met een productiemodel te zullen komen.

1,7 ton laadvermogen

De nu getoonde Volkswagen e-Crafter ziet er realistisch uit, heeft een leeggewicht van ruim 2,5 ton en kan tot 1.700 kilo lading meenemen. De laadruimte meet 11,3 kubieke meter en voor de aandrijving zorgt een 108 kW (145 pk) sterke elektromotor. Daarmee haalt de bestelauto een topsnelheid van 80 km/h, de actieradius bedraagt volgens Volkswagen zo’n tweehonderd kilometer.

MAN TGE

Het nieuws van de e-Crafter overschaduwde een beetje het feestje van MAN, dat een sterk op de Crafter gebaseerde bestelwagen lanceerde. De 'TGE' betekent voor MAN een belangrijke uitbreiding van het gamma.

Keus bij MAN

De TGE komt er in drie verschillende lengtes en hoogtes, met een maximale laadruime van 18 kuub. Er zijn talloze assistentie- en veiligheidssystemen en de auto biedt keuze uit voor-, achter- en vierwielaandrijving. Voor de aandrijving zorgt een 2,0 liter turbodiesel met vermogens van 75 tot 130 kW (100 tot 174 pk). Wanneer de MAN TGE op de Nederlandse markt komt is nog niet duidelijk.