09-09-2016  Eind deze maand staat hij op de beurs IAA in Hannover, maar de internationale autopers mocht hem deze week al zien. Volkswagen onthulde de nieuwe Crafter in Frankfurt, waar de voltallige Raad van Bestuur van de Bedrijfswagensdivisie de presentatie voor zijn rekening nam.

De grootste

De Crafter is de grootste bestelwagen die Volkswagen levert. Hij komt er in vier carrosseriegedaanten, drie lengteversies, drie hoogtevarianten en wordt leverbaar met vijf asconcepten. De laadvolumes variëren van 9 kubieke meter tot net iets meer dan het dubbele daarvan en de auto’s zijn er in versies van 3,5 tot tot 5,5 ton totaalgewicht. In de grootste versies passen vier europallets.

Systemen

De motoren van de nieuwe Crafter (inclusief een speciaal ontwikkelde 2,0 liter TDI) voldoen alle aan de Euro 6-norm, hebben een enkele of een dubbele turbo en variëren in kracht van 102 pk/75 kW tot 177 pk/130 kW. Er is zowel voorwiel- als vierwielaandrijving beschikbaar en diverse transmissievormen. Net als de Volkswagen Transporter (T6) kan de Crafter worden voorzien van talloze rijassistentie-, en veiligheids- en communicatiesystemen.

Klantenfocus

De CEO van Volkswagen Bedrijfswagens, Eckhard Scholz, zei in Frankfurt dat Volkswagen mag worden beschouwd als de ‘Begrunder’ (de grondlegger) van het Crafter-segment. Het Duitse merk was ooit de eerste met een bestelbus van een dusdanig grote afmeting, dat bouwers van kleine vrachtauto’s er met een zekere argwaan naar gingen kijken. Volkswagen zegt bij de ontwikkeling van de nieuwe auto nadrukkelijk naar klantenwensen te hebben geluisterd. “In een heel vroeg stadium hebben wij de wensen en de behoeften van onze klanten al gepeild en we hebben klanten ook nauw betrokken bij de ontwikkeling. Het was voor onze ontwerpers een overschakeling van ‘vehicle focus’ naar ‘customer focus’, een geheel nieuwe aanpak,“aldus Scholz.

Nieuwe fabriek

Inmiddels is er door Volkswagen in het Poolse Wrzesnia een compleet nieuwe fabriek neergezet, waar de Crafter wordt gebouwd. Volkswagen maakte vorig jaar 15.000 Crafters maar wil, zo zei fabrieksdirecteur Jens Ocksen bij de presentatie, in 2018 minstens 100.000 Crafters van de band laten rollen. Vooralsnog vinden die vooral hun weg op de Europese markten, maar export naar andere werelddelen wordt niet uitgesloten.

Marktintroductie

De nieuwkomer zal eerst te zien zijn op de IAA (van 22 tot en met 29 september) in Hannover waarna de productie op gang komt. De Nederlandse marktintroductie is nog niet bekend, prijzen zijn er evenmin.