Volume goederenexport groeit 1,5 procent

Groei vooral te danken aan export van machines en chemische producten

15-07-2019  Het volume van de goederenexport was in mei 2019 1,5 procent groter dan in mei vorig jaar, meldt het CBS vandaag. De groei is groter dan in april en was vooral te danken aan de export van machines en chemische producten. De export van elektrotechnische apparatuur kromp daarentegen opnieuw. Het importvolume was in mei 3,0 procent hoger dan een jaar eerder.

De groei van de import en export wordt volgens het CBS gedrukt door een bedrijf dat vanaf oktober 2018 een deel van zijn activiteiten heeft verplaatst naar een ander land. Om welk bedrijf het gaat, vermeldt het CBS niet.

Omstandigheden in juli minder gunstig

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in zijn Exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in juli minder gunstig dan in mei. Dit komt vooral doordat de ontwikkeling van de wisselkoersen op jaarbasis ongunstiger en het oordeel van Europese producenten over de buitenlandse orders negatiever was. Ook verslechterde het producentenvertrouwen van Duitsland en was de krimp van de Duitse industriële productie op jaarbasis groter.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder