Voor- en nadelen bij DAT-levering

De Incoterms-conditie DAT is niet per definitie een slechte keuze.

06-09-2019  Een lid stelt ons de volgende vraag. “Het valt ons op dat onze klanten vaak eisen dat we onder de Incoterms®-conditie ‘DAT - plaats van bestemming’ leveren. Onze vervoerders bieden liever geen DAT-tarief aan, met name voor Afrika en het Midden-Oosten. Onze vraag is dan wat de voordelen van DAT-levering zijn voor ons als verkoper? Ik meen dat er enkel nadelen zijn, zoals kosten in de aankomsthaven.”

Deze Incoterms®-conditie is niet per definitie een ‘slechte’. Aan elke Incoterms®-conditie zitten voor en nadelen, wat de keuze lastig maakt. In een verkoopovereenkomst dien je een bewuste keuze te maken over de risico’s die je wilt en kunt lopen. De beste keuze is de conditie die de afspraken tussen verkoper en koper het beste vertegenwoordigt. 

Moment van overgang van risico’s en kosten

Bij Delivered At Terminal (DAT) is het moment van overgang van risico’s en kosten wanneer de goederen aankomen op een overeengekomen (douane)terminal in het land van bestemming en ter beschikking staan van de koper. Voordeel is dat de bestemmingsterminal door de verkoper wordt benoemd/geboekt en daarmee blijven de goederen dus onder controle van de verkoper tot de koper deze komt afhalen.

Duidelijke afspraken maken

Dit betekent wel dat de verkoper naast de vrachtkosten ook alle kosten (lossingskosten, terminal handling charges) draagt tot deze plaats van levering. Vaak heb je als verkoper minder inzicht in de kosten voor de afhandeling op de eindbestemming en daarom is het aan te raden om dit punt zo goed mogelijk te specificeren. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met zowel de klant als jullie vervoerder om de duur van opslag in de terminal zoveel mogelijk te beperken.

Incoterms® 2020

Per 1 januari 2020 zijn er nieuwe Incoterms® en zal de Incoterms-conditie DAT een andere naam krijgen. Over deze en andere wijzigingen zal evofenedex vanaf oktober meer informatie delen. Wil je je algemene kennis van Incoterms® weer eens opfrissen? Bekijk ons Incoterms®-opleidingenaanbod.

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder