Voorbereiden op harde Brexit belangrijk ondanks akkoord overgangsperiode

Nog veel onduidelijk na gepresenteerde akkoord over overgangsperiode

19-03-2018 Bedrijven die importeren uit of exporteren naar het Verenigd Koninkrijk (VK) moeten zich blijven voorbereiden op een harde Brexit. Het vandaag gepresenteerde akkoord over een overgangstermijn komt op losse schroeven te staan als de onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie spaak lopen.

We adviseren im- en exporteurs daarom niet achterover te leunen en te blijven voorbereiden op het minst gunstige scenario, oftewel een harde Brexit per 29 maart 2019.

Akkoord

De onderhandelaars van de EU en het VK presenteerden vandaag een akkoord over een overgangstermijn tot 31 december 2020, de rekening van de scheiding en de rechten van EU burgers in het VK en vice versa. We verwelkomen het akkoord, maar stellen ook dat de overgangsperiode moet duren totdat een akkoord over de nieuwe handelsrelatie is bereikt. Dat kan dus langer zijn dan 31 december 2020. De overgangstermijn houdt in dat de huidige situatie, waaronder het vrije verkeer van goederen en personen, hetzelfde blijft. Het VK mag tijdens de overgangsperiode wel zelfstandig nieuwe handelsakkoorden sluiten met andere landen. Over de grens met Noord-Ierland is nog geen akkoord.

Nieuwe handelsrelatie

Het vandaag gepresteerde akkoord maakt de weg vrij voor de start van de onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie. Om de onderhandelaars daarvoor van input te voorzien overhandigden we vorige maand de ‘Brexit to do list’ aan de Brexit-rapporteurs in de tweede kamer. De Brexit ‘to do l-ist’ geeft op 26 punten gedetailleerd aan welke afspraken nodig zijn voor eenvoudige handel, logistiek en banen na Brexit. We roepen de Nederlandse beleidsbepalers op de in de Brexit ‘to-do-list’ genoemde aanbevelingen actief uit te dragen in Brussel en steun te vergaren van andere lidstaten.

Voorbereiden

Om im- en exporteurs te helpen zo goed mogelijk voor te bereiden op Brexit lanceerde evofenedex afgelopen week de ‘Brexit quick scan’. Door het invullen van de quick scan krijgen bedrijven inzicht in de voor hun grootste risico’s. Op korte termijn lanceren we ook diverse ‘Brexit-pakketten’ om met name MKB-bedrijven te helpen zo goed mogelijk voor te bereiden op Brexit. Morgen (20 maart) tijdens het ODB-event is voorbereiden op Brexit ook het hoofdthema. Onze directeur Bart Jan Koopman is dagvoorzitter. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Is jouw bedrijf al optimaal voorbereid op de brexit? Doe de brexit quickscan of start direct met een brexit assessment.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder