Voorkom boete, stel de OBU goed in

Invoer gewicht en aantal assen wordt in Duitsland ‘soms’ vergeten

24-01-2019  Nog niet iedereen weet dat sinds begin dit jaar het in Duitsland verplicht is om op de OBU (On Board Unit) van de vrachtauto de gewichtsklasse in te voeren. Voor voertuigen of combinaties met een toegestane maximala massa van 18 ton of meer geldt tevens dat het aantal assen van het samenstel moet worden ingevoerd.

Het invoeren van deze gegevens wordt nog wel eens vergeten, terwijl het Duitse Bundesambt für Gühterverkehr (BAG) inmiddels wel controleert op deze invoer. Een overtreding kan flink in de papieren lopen. Voor de bestuurder bedraagt de boete 120 euro en voor de werkgever 240 euro. Het BAG komt momenteel herhaaldelijk bij controle onderweg tegen dat het aantal assen niet is ingevoerd of dat van een voertuig de verkeerde gewichtsklasse wordt vermeld.

Er zijn drie gewichtsklassen:

  • Gewichtsklasse 1 is voor voertuigen of voertuigcombinaties vanaf 7,5 ton tot 12 ton;
  • Gewichtsklasse 2 is voor voertuigen of voertuigcombinaties vanaf 12 ton tot 18 ton;
  • Gewichtsklasse 3 is voor voertuigen of voertuigcombinaties vanaf 18 ton. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tot drie assen of vier assen en meer.  

Let bij invoer van het aantal assen op dat alle assen meetellen. Ook als deze gelift zijn. Het blijft overigens ook nog steeds mogelijk om zonder OBU voor Duitsland de tol vooraf te betalen. Dat kan bij één van de tankstations waar een verkooppunt is of via een account bij Toll Collect de route vooraf te boeken.

Onze ledenadviseur Peter
Contact

Vragen over landeninformatie?

Peter en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder