Voorkom fysieke overbelasting met de TOP-strategie

Pak fysieke belasting aan in drie stappen

08-03-2021 Sjouwen met zware dozen op de werkvloer of steeds weer dezelfde beweging maken aan de lopende band: het veroorzaakt heel veel ziekteverzuim en zelfs langdurige uitval. Om het probleem van fysieke belasting aan te pakken, is de TOP-campagne van start gegaan.

In Nederland heeft 40 procent van de werknemers te maken met lichamelijk belastend werk, zoals zwaar tillen, veel bukken of aan de lopende band steeds dezelfde beweging maken. Dat resulteert in een groep van 460.000 werknemers die een beroepsziekte hebben aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. Dat is niet alleen erg voor de persoon zelf, maar ook voor de werkgever en uiteindelijk ook voor de maatschappij, want de kosten kunnen behoorlijk oplopen.

Speerpunt

Het voorkomen van uitval door ziekte door belastend werk is dan ook een speerpunt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarom is ‘Hoe TOP werk jij’ onlangs gestart. Deze campagne moet onder meer bedrijven helpen om uitval te voorkomen. Dat begint met het in beeld brengen van de risico’s door de wettelijk verplichte risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) te laten uitvoeren. In een RI&E brengt een bedrijf alle arbeidsrisico’s in de eigen onderneming of organisatie in kaart, waaronder de risico’s op het gebied van lichamelijke belasting. Met die uitkomsten stelt de ondernemer een plan van aanpak op, met als doel het voorkomen van gezondheidsklachten en ongevallen.

TOP-strategie

Als de risico’s duidelijk in kaart zijn gebracht, kan de zogenoemde TOP-strategie worden toegepast. De T staat voor technisch: met behulp van technische middelen kan fysieke belasting worden voorkomen of verminderd. Denk bijvoorbeeld aan een tilhulp in het magazijn of een elektrische pallettruck in plaats van een exemplaar zonder motor. Belangrijk is om de werknemers er in alle gevallen bij te betrekken, want zij weten als geen ander waar ze tegenaan lopen.

Mocht dat allemaal geen uitkomst bieden, dan komt de O van organisatie in beeld. Daarbij is het belangrijk om goed te kijken naar het werkproces. Misschien is dat zo aan te passen dat werknemers zware en minder zware taken beter met elkaar kunnen afwisselen. Een andere optie is het inlassen van meer pauzes, om het lichaam de kans te geven goed te herstellen.

Als dat allemaal onvoldoende is, dan is de P van persoonsgebonden maatregelen het laatste redmiddel. Dat kan gaan om op maat geschreven instructies en een training om symptomen van overbelasting te herkennen, zodat werknemers op tijd aan de bel trekken.

Zelf aan de slag

Wil jij weten hoe je je medewerkers duurzaam inzetbaar maakt door de fysieke belasting te verminderen? Op 24 maart tijdens de online Dag van het Veilige Magazijn nemen Sr. Human Performance Consultant Jeanine Frunt en gedragspsycholoog Esmee van Kampen van vhp human performance je mee in het stappenplan voor het aanpakken van fysieke belasting in het magazijn. Hierbij geven ze je concrete tips en handvatten om fysieke overbelasting tijdens magazijnwerk te voorkomen en de gezondheid en veiligheid op de werkvloer te verbeteren.

Onze opleidingsadviseur Gabriëlla
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Gabriëlla en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder