22-10-2012  Fenex, VNC, EVO en de douane hebben een gezamenlijke informatiefolder uitgegeven waarin staat hoe bedrijven kunnen voorkomen dat zogeheten mismatches ontstaan. Een mismatch ontstaat als de summiere en de opvolgende aangifte niet automatisch aan elkaar kunnen worden gekoppeld, waardoor de douane dit handmatig moet doen. Deze handeling vergt veel tijd van de douane, maar kan ook gevolgen hebben voor het bedrijfsleven.

Douaneschuld

Bij een mismatch kan de douane namelijk besluiten om de gegevens bij de indiener van de summiere en/of de opvolgende aangifte na te zoeken. Dit veroorzaakt bij alle partijen onnodige administratieve lasten. Als uit de nasporing niet blijkt wat er met de goederen is gebeurd, kan de douane concluderen dat de goederen zijn onttrokken aan het douanetoezicht. Gevolg hiervan is dat er een douaneschuld is ontstaan en de douane aan de onttrekkende partij een uitnodiging tot betaling verstuurt en eventueel een boete oplegt.

In de informatiefolder (zie bijlage) staat uitgebreide informatie over hoe mismatches ontstaan, wat de gevolgen zijn en hoe ze zijn te voorkomen.