Voorlichtingsdag over gevaarlijke stoffen

Er staan veel actuele onderwerpen op het programma

13-11-2017 De Commissie Transport Gevaarlijke Stoffen (CTGG) organiseert op 24 november haar jaarlijkse voorlichtingsdag bij Inn Style in Maarssen. De wereld van gevaarlijke stoffen staat anno 2017 niet stil en op het programma staan vele actuele onderwerpen.

Veiligheid omgeving

Tijdens de voorlichtingsdag wordt de aanstaande modernisering van het omgevingsveiligheidsbeleid bij bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan, overslaan of produceren besproken. Dit beleid zal met name invloed hebben op de steeds dichter naderende bebouwing rondom die bedrijven. Gemeenten dienen in hun plannen nog beter rekening te gaan houden met activiteiten met gevaarlijke stoffen.

Binnenvaart

Vanuit de binnenvaart wordt stilgestaan bij de preparatie op incidenten met gevaarlijke stoffen. Hoe bereid je je voor op een incident om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken? Ook wordt toegelicht wat de laatste ontwikkelingen zijn rondom hot topics zoals de toepassing van vlamkerende roosters, het blenden aan boord en regels voor het vervoer van oliezaadkoeken.

Internationale regels

De Nederlandse vertegenwoordiger in de overkoepelende deskundigencommissie van de Verenigde Naties geeft een inkijkje in het internationale proces van de totstandkoming van de internationale regelgeving. Voor het bedrijfsleven is het interessant om te weten hoe je hier invloed op kan uitoefenen. Deze regels gelden voor alle bedrijven die gevaarlijke stoffen in Nederland en daarbuiten (laten) vervoeren.

Wijziging regelgeving

Ook de regelgeving rondom de opslag van gevaarlijke stoffen staat niet stil. Er zitten wijzigingen aan te komen op het gebied van de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen (PGS 15), gevaarlijke stoffen in bulk (PGS 31) en vloeibare brandstoffen bij tankstations en tankinstallaties (PGS 28 en 30).

Basisnet Spoor

De dag wordt afgetrapt met een onderwerp dat het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws was: het Basisnet Spoor. Er is sprake van overschrijding van risicoplafonds en er wordt gewerkt aan maatregelen om de balans tussen het vervoer van gevaarlijke stoffen en de veiligheid van omwonenden in het Basisnet spoor te herstellen.

CTGG

De CTGG is de vertegenwoordiger van Nederlandse organisaties waarvan de leden betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke stoffen. Al meer dan 60 jaar draagt de CTGG ertoe bij dat het huidige hoge veiligheidsniveau kan worden gewaarborgd en verder kan worden vergroot.

De jaarlijks terugkerende voorlichtingsdag past bij die constante verbetering van de veiligheid die de sector nastreeft.  Onder de bezoekers zijn de functionarissen die zich bezighouden met veiligheid rond vervoer, op- en overslag van gevaarlijke goederen, vanuit verschillende hoeken: bedrijfsleven, hogere en lagere overheden, advies- en onderzoeksbureaus.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over de voorlichtingsdag n aanmelden op de website van de CTGG. Voor vragen over de dag kunt u contact opnemen met Thomas Reitsma, de secretaris van de CTGG, via secretaris@ctgg.nl.

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder