Voorlopig akkoord over brexit bereikt

Brits kabinet woensdag in spoedvergadering bijeen.

14-11-2018  Onderhandelaars namens de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk hebben een voorlopig akkoord bereikt over hoe het VK uit zal treden. 

De ministerraad van de Britse premier Theresa May zal woensdag 14 november om 14.00 uur Britse tijd bijeenkomen om het onderhandelingsresultaat te bespreken. Ook ontmoeten de ambassadeurs van de overige 27 EU-lidstaten elkaar in Brussel.

Ierse grens

Het is nog niet duidelijk wat exact in het akkoord is vastgelegd. Volgens de Ierse omroep RTÉ zou er in het grofweg 500 pagina's dikke uittredingsakkoord in ieder geval een oplossing gevonden zijn voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Volgens de leider van de Ierse partij DUP, Arlene Foster, is er in de conceptteksten sprake van dat Noord-Ierland vooralsnog in de EU blijft en daarmee een soort van gescheiden wordt van het Verenigd Koninkrijk.
De Ierse grenskwestie was één van de voornaamste pijnpunten in de onderhandelingen en roept veel politieke spanning op.

Vervolg

Met het voorlopige akkoord zijn de onderhandelingen nog niet ten einde. Naast het Brits parlement moet ook het Europees parlement en een gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten (een vijfde van de lidstaten die samen 65% van de EU-bevolking vertegenwoordigen) instemmen.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder