Vragen naar de onbekende weg

Hoe krijg je voet aan de grond in landen als Polen, Dubai of Mexico?

27-9-2018  Zelfs voor ervaren exporteurs blijft het een lastige stap om contacten te leggen in een nieuwe markt. Je wilt veel nieuwe mensen leren kennen. Potentiële afnemers natuurlijk, of zakenpartners. Maar ook de adviseurs die je helpen met het marktonderzoek, de logistiek en bijvoorbeeld de financiële zekerheden.

In veel landen heeft Nederland lokale vertegenwoordiging die ondernemers graag met de juiste mensen in contact brengen. Het Nationaal Export Event op 3 oktober is een mooi gelegenheid om met deze posten kennis te maken. We stellen je vast voor aan een tweetal landen.

Polen

In Polen bijvoorbeeld kun je terecht bij de Netherlands Polish Chamber of Commerce. Voorzitter Ben van de Vrie heeft Polen in vijftien jaar enorm zien veranderen in een modern, welvarend en toekomstgericht land. Met volop mogelijkheden voor ondernemers die echte toegevoegde waarde leveren en de Poolse prestaties daadwerkelijk weten te waarderen. Want Polen zijn trots op hun land. “Zorg voor een glasheldere propositie en schets een nauwkeurig profiel van je ‘gedroomde’ zakenpartner”. Dat is het advies van Ben, die je vervolgens bij de juiste personen kan introduceren.

Dubai

En waar liggen de kansen in de Arabische Emiraten? Dat is een mekka voor interieurbouwers en producenten van designmeubilair en dergelijke. Er is veel nieuwbouw dat moet worden ingericht en gedecoreerd. Giovanni Angiolini, voormalig voorzitter van de Netherlands Business Council in Dubai, noemt de paviljoens op de ‘Expo 2020’ als voorbeeld. Hij ziet ook kansen op het gebied van watermanagement en logistiek. Zeker vanwege de bijzondere geografische ligging van deze dynamische golfstaat. Nederlandse ondernemers hebben er, net als in Polen, een uitstekende reputatie. Ze staan bekend als innovatief, betrouwbaar en duurzaam denkend.

Vermijd de valkuilen

Exporteren is niet alleen een kwestie van ‘doen’ maar vooral van ‘denken’. “Hoe krijg ik m’n producten dáár, maar m’n geld hier?” “Waar begin ik? Wie kan ik vertrouwen?”
Naast een afstand in kilometers, is er ook een afstand in mores. In cultuur. In de manier waarop zaken beginnen en eindigen. Vertrouwen winnen, relaties bouwen, échte meerwaarde bieden en een plekje verwerven in de keten. Het kost tijd om je in andere culturen te verdiepen, maar het is ook leuk en het voorkomt verrassingen. Zo vinden Poolse ondernemers het prettig om alle afspraken op papier te zetten in dikke contracten. En mag je in Dubai alle bescheidenheid laten varen en flink opscheppen over je kwaliteiten. In een informele sfeer, waarin je pas aan het eind van een gezellige ontmoeting tot zaken komt.

Waarschijnlijk niet met een Emirati, want 88% van de business is in handen van expats, bijvoorbeeld uit Engeland of India. Voor de juiste licenties en papieren krijg je vervolgens wel met de lokale bevolking te maken. De grootste valkuil volgens Giovanni? De betalingsmoraal. Laat je daarom vooraf betalen of maak spijkerharde afspraken met een lokale partner.

Exporteren begint in Den Bosch

Daar is op 3 oktober 2018 het Nationaal Export Event. Een dag vol inspiratie, zeker als je intekent voor de workshop Het vinden van de juiste zakenpartner in het buitenland. Deze duurt van 14.00 tot 15.20 uur en de toegang is gratis. Of bij het huiskamergesprek over Mexico, waar NLinBusiness samen met evofenedex de kansen in kaart brengen van het nieuwe handelsakkoord.

In de workshop komen ondernemers als Ben en Giovanni aan het woord die vertellen welke initiatieven je moet nemen (veel in Dubai!) om succesvol te worden in het buitenland. Hoe zij hun zakenpartners hebben gevonden. En experts die laten zien hoe dat netwerk in het buitenland in elkaar steekt en weten welke wegen je moet bewandelen om de juiste contacten te vinden. Daarbij ligt de focus op netwerken in Warschau, Dubai en Mexico. Uiteraard is er alle gelegenheid voor vragen uit de publiek. Ook die van jou dus! Toegang is gratis voor ondernemers met exportambities.

Inschrijven kan via https://www.evite-sendmail.nl/rvo/nex_18/web/nex_18_aanvraag.php

 

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder