Extra aandacht voor medewerkers, accu’s en daken nodig tijdens vorstperiode

Leestijd 2 minuten

06-02-2021  De lage temperaturen hebben invloed op de vele magazijnen in Nederland. Een groot deel daarvan is niet verwarmd, dus zijn er aanvullende maatregelen nodig om warm te blijven. Werkgevers zijn volgens de Arbowet ook verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Langere tijd werken in een te koude omgeving zorgt voor onderkoelingsverschijnselen met alle gevolgen van dien voor de medewerker, maar ook voor de productie.

Verwarm werkplekken

Om dat te voorkomen kun je als bedrijf diverse maatregelen nemen. Zorg bijvoorbeeld voor een set infraroodpanelen bij de inpaktafels. Deze stralen heel gericht warmte af. Daarnaast kunnen ruimtes worden afgesloten met zogenoemde tochtlamellen, waardoor de warmte beter blijft hangen en de kou minder kans krijgt om zich te verplaatsen.

Accu’s sneller leeg

Een ander effect van kou is dat accu’s minder lang meegaan. Denk bijvoorbeeld aan de scanners, maar ook aan heftrucks en ander intern transportmiddelen waar een accu in zit. Zeker oude batterijen zijn erg gevoelig voor lage temperaturen. Zorg ook dat de accu’s vol zijn, dat helpt ook tegen slechter functioneren.

Deur zo kort mogelijk open

Om kou op de expeditievloer te reduceren dienen de deuren zo kort mogelijk open te blijven. Ook is aan te bevelen om onder de dockleveller een rubber aan te brengen wat ervoor zorgt dat de kou niet direct doortrekt onder de stalen leveller.

Roosters houden magazijnvloer Zeelandia schoon

Bij gelijkvloers deuren (geen dockdeuren) wordt er vaak bij sneeuwval veel nattigheid naar binnen gereden. Zorg dat de vloer goed droog blijft want dit kan zeer onveilige situaties met zich meebrengen, want als het flink koud is ligt er zo een laag ijs. Er zijn matten die ervoor kunnen zorgen dat er minder nattigheid naar binnen gereden kan worden. Als dat niet mogelijk is, dweil het water dan op of gebruik strooizout

Pas op het dak

Een flinke laag sneeuw op het dak en tegen de muren kan voor veel overlast zorgen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een nooddeur geblokkeerd wordt. Check regelmatig of dat het geval is en haal de sneeuw weg, want in geval van nood is een deur die niet open kan levensgevaarlijk.

Daarnaast zijn er door heftige sneeuwval ook wel platte daken en afdaken ingestort onder het gewicht van de sneeuw. Naast de constructie is het van groot belang dat de hemelwaterafvoer op orde is, dus vrij van bladeren bijvoorbeeld. Op die manier kan smeltwater snel weg en blijft het niet liggen.  

Op platte daken zijn nu ook vaak zonnepanelen aangebracht. Door de constructie hiervan kan de sneeuw langer worden vastgehouden en dit kan effect hebben op het totale draagvermogen van het dak. Veeg ze - indien nodig - schoon.

Meer tips? Kijk op deze pagina