Vrijhandelsakkoord Japan – EU openbaar gemaakt

De tekst van het vrijhandelsakkoord dat in december werd gesloten tussen de Europese Unie is vrijgegeven.

26-1-2018  Nederland kan goed profiteren van het tussen de Europese Unie en Japan gesloten vrijhandelsakkoord JEFTA. Dat blijkt uit de vrijgegeven tekst. Zo wordt 98 procent van de tarieven op goederen naar het land afgeschaft.

Verlaagde tarieven

Dat biedt mooie kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Onder andere de Nederlandse veeteeltsector en zuivelsector gaan hiervan profiteren, aangezien de tarieven op kalfsvlees van 38,5  naar 0 procent gaan en de tarieven op harde kaas van 40 naar 0 procent. Nederland zal niet alleen profiteren door verlaagde tarieven, maar ook doordat Japan stappen zal ondernemen om 220 non-tarifaire handelsbelemmeringen op te heffen. Bovendien worden afspraken van de EU over technische standaarden voor elektronische apparaten geleidelijk overgenomen door Japan. Dit maakt het voor elektronicabedrijven als Philips makkelijker om naar Japan te exporteren. Nederlandse bedrijven mogen door JEFTA tevens meedingen naar Japanse aanbestedingsprojecten.

Dienstensector

Ook voor de dienstensector is het handelsverdrag met Japan van belang, aangezien het makkelijker wordt voor Nederlandse bedrijven om hun diensten aan te bieden in Japan. De verwachting is dat het akkoord vooral voordelen zal opleveren voor telecom-, transport- en distributiebedrijven en voor bedrijven die financiële diensten en zakelijke diensten aanbieden.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder