Vrijstelling code 95 vervalt per 1 april 2020

Oudere chauffeur moet binnen negen maanden alsnog nascholing volgen

07-08-2019  Oudere beroepschauffeurs raken binnenkort hun code 95 kwijt, als ze niet alsnog nascholing volgen. De chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 krijgen een brief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om ze hierover te informeren. Deze brief moet ervoor zorgen dat zij op het moment dat de wetswijziging in werking treedt, beschikken over een geldige code 95. Eerder liet het ministerie weten dat de vrijstelling op 1 januari 2020 komt te vervallen. Nu is besloten dat de vrijstelling op 1 april 2020 vervalt.

Om code 95 aan het rijbewijs te mogen toevoegen, moeten beroepschauffeurs elke vijf jaar 35 uur nascholing volgen. In Nederland gold echter een uitzondering voor chauffeurs, geboren voor 1 juli 1955. Aan deze chauffeurs werd bij het verlengen van hun rijbewijs opnieuw de code 95 verstrekt, zonder dat zij daarvoor nascholing dienden te volgen. In Europa is de opleidingsplicht voor chauffeurs aangepast en daarom heeft Europa er bij Nederland op aangedrongen dat deze vrijstelling moest vervallen. Dit is gebeurd per 1 juni 2015. Nederland is vanaf dat moment gestopt met het verstrekken van code 95 aan de oudere chauffeurs.

Verbod Europese Commissie 

Er zijn echter nog steeds beroepschauffeurs die momenteel met een code 95 rondrijden die zij al hebben gekregen op basis van de vrijstelling. De Europese Commissie staat ook dit niet toe. Om te voorkomen dat deze zaak voor het Hof van Justitie belandt, kondigde minister Van Nieuwenhuizen vorig jaar juli aan dat de groep chauffeurs die de Code 95 cadeau kreeg, alsnog de schoolbanken in moet.

Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid, voor zowel de beroepschauffeurs die nog actief zijn als de beroepschauffeurs die niet meer actief zijn.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder