12-05-2014  De vrijwillige overgangsfase voor het nieuwe aangiftesysteem van de douane bij invoer is verlengd. Na overleg met het bedrijfsleven heeft de douane besloten dat het bedrijfsleven pas verplicht overgaat op AGS 2 als de ‘performanceproblemen’ van het systeem zijn verholpen.

Aanpassingen

Op dit moment gebruiken ruim 150 aangevers AGS 2, het nieuwe aangiftesysteem van de douane bij invoer. AGS 2 kan daarbij een groot gedeelte van de aangiften verwerken. In de komende periode worden er nog enkele verbeteringen doorgevoerd zodat AGS 2 straks alle typen aangiften kan verwerken. Vanwege deze aanpassingen is de vrijwillige overgangsfase verlengd.

Traag

De aanpassingen vinden plaats in de zogenoemde comfortinformatie (ondernemersgegevens en zekerheidsgegevens). Ook kent de 'Douane Tariefvoorziening' (DTV), de vervanger van het gebruikstarief, nog performanceproblemen. Dit houdt in dat de site traag is en slecht bereikbaar.

Geleidelijk

Douane en bedrijfsleven hebben afgesproken dat er verplicht kan worden overgegaan op AGS 2 als de problemen zijn opgelost. Het moment van verplichte overgang wordt door de douane bepaald in overleg met de koepelorganisaties. AGS 2 en DSI kunnen voorlopig echter naast elkaar worden gebruikt. Dit zorgt voor een geleidelijke overgang. Ook kan de aangever meer profiteren van maatwerk.

Uitnodiging

De douane neemt aan de hand van het eerder gemaakte aansluitschema contact met bedrijven op om hen uit te nodigen vrijwillig over te gaan naar AGS. Wie belangstelling heeft om al eerder gebruik te maken van de voordelen van vrijwillige overgang, kan contact opnemen met de Nationale Helpdesk Douane of met de eigen softwareleverancier.