VS besluit tot extra heffingen voor producten uit Europese Unie

Extra importheffingen van maximaal 7,5 miljard dollar is zorgelijke ontwikkeling

07-10-2019  Naar aanleiding van de uitspraak over steun aan Airbus heeft de Amerikaanse regering aangekondigd nieuwe heffingen op te leggen op producten vanuit de Europese Unie. Daarbij gaat het onder andere om sappen en varkensvlees uit Nederland. De verhoogde heffingen gaan gelden vanaf 18 oktober 2019. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt evofenedex.

De World Trade Organisation stelde in mei 2018 vast dat de Verenigde Staten extra importheffingen ter waarde van maximaal 7,5 miljard dollar per jaar mogen heffen op producten vanuit de EU. Dit bedrag is gebaseerd op de vastgestelde economische schade door subsidies aan Airbus die niet aan de WTO regelgeving voldeden. evofenedex maakt zich zorgen over deze oplaaiende ‘tarievenoorlog’.

Serieuze deuk

“Voor Nederland is dit naast de brexit echt een zorgelijke ontwikkeling”, aldus adjunct-directeur van evofenedex, Joost Sitskoorn. “De VS is net als het Verenigd Koninkrijk, een enorm belangrijke handelspartner voor Nederlandse bedrijven. We exporteren jaarlijks voor 23,8 miljard euro naar de VS en importeren voor 33,8 miljard euro. De afzet van onze agrarische producten loopt zo een serieuze deuk op. Wat ons betreft is het dus alle hens aan dek in Den Haag om  via de Europese Unie tot normalisering van de betrekkingen met de VS te komen.”

Onze ledenadviseur Peter
Contact

Vragen over landeninformatie?

Peter en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder