22-04-2014  VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias heeft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu vandaag om opheldering gevraagd over het protectionistische beleid van Nederland bij de acceptatie van luchtvracht op Nederlandse luchthavens.

Schadelijk

Dit naar aanleiding van een vandaag gepubliceerd opinieartikel van EVO-directeur Machiel van der Kuijl in het Financieele Dagblad. Van der Kuijl stelt daarin dat het huidige landingsrechtenregime voor vrachtvliegtuigen schadelijk is voor de Nederlandse economie.

Afwijzen van aanvragen

Elias wil nu van de staatssecretaris weten wat Nederland hierdoor misloopt. Zo stelt hij de vraag of er inderdaad sprake is van het afwijzen van aanvragen van landingsrechten door buitenlandse luchtvaartmaatschappijen omdat de Nederlandse overheid ze van minder waarde acht. Ook wil hij precies weten hoeveel vrachtverkeer er hierdoor uitwijkt naar Duitsland en België.

Debat

De verwachting is dat de staatssecretaris de vragen van Elias binnen drie weken beantwoordt. Op 26 juni debatteren de Tweede Kamer en de minister over luchtvaart.