06-07-2015  Sinds begin juli van dit jaar is Nederland een rijbewijscategorie rijker: het T-rijbewijs. Dit rijbewijs geldt voor alle tractoren en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Iedereen die op 1 juli het B rijbewijs heeft, krijgt het T rijbewijs automatisch. Een belangrijke vraag is echter waar kan ik het rijbewijs halen?

Inventarisatie

Uit een inventarisatie van BOVAG blijkt dat leerlingen momenteel bij 21 BOVAG-rijscholen terecht kunnen voor de volledige opleiding voor het T-rijbewijs, zowel de theorie als de praktijk. In totaal houden 26 CDE –rijscholen zich bezig met het theoriedeel van het T-rijbewijs. Een locatie overzicht van de rijschoolhouders is hier te vinden.

Automatisch

Iedereen die op 1 juli 2015 in het bezit was van het B-rijbewijs krijgt automatisch de bevoegdheden van het T-rijbewijs. Daarnaast wordt het T-rijbewijs binnen een periode van 10 jaar automatisch bijgeschreven als dit rijbewijs wordt verlengd. Iemand die op 1 juli geen B-rijbewijs had, moet het T-rijbewijs gaan halen. Wie in het bezit is van het trekkercertificaat kan dit gedurende 1 jaar, dus vóór 1 juli 2016, omwisselen voor het T-rijbewijs.

Heftruck

Houdt er rekening mee dat in sommige gevallen het T-rijbewijs ook verplicht is voor het besturen van een brede heftruck.