Koningsdag, Bevrijdingsdag en Europadag

Leestijd 2 minuten

08-05-2020  De Dag van Europa, dat staat er zaterdag in de agenda. Wellicht niet bij iedereen, maar de datum 9 mei is ontzettend belangrijk voor de Europese Unie (EU). De basis voor het handelsverkeer zoals wij dat nu kennen, werd precies zeventig jaar geleden op deze dag gelegd.

Dag van Europa, Wat is het?

Koningsdag, Bevrijdingsdag en de Dag van Europa. Die eerste twee mochten we de afgelopen weken, weliswaar op een aangepaste manier, vieren. In alle media werd daar volop aandacht aan besteed. Bij de Dag van Europa is dat anders. Buiten de Brussels bubble moet je goed zoeken naar nieuwsartikelen over deze dag. De dag verwijst terug naar een toespraak van Robert Schuman, een Franse minister die op 9 mei 1950 pleitte voor meer samenwerking in Europa. Als eerste stap zouden de toenmalige belangrijke industrieën - met name kolen en staal - onder gezamenlijk toezicht moeten komen te staan. Daarmee zou welvaart worden bevorderd en oorlog voorkomen. De EU komt uit dit initiatief voort.

Europa was, is en blijft belangrijk

Het grote belang van Europa hoeven we hier misschien niet uit leggen. Veel wetgeving op gebied van transport, logistiek en nagenoeg alle regels over internationale handel komen uit Brussel. In de laatste weken liet de EU weer zien ook in deze tijden van crisis op de bres te staan voor het zo veel mogelijk onbelemmerd verkeer van goederen door de EU. Ook versoepelde zij regels waardoor lidstaten hun zwaar getroffen industrie te hulp konden snellen. Daarmee is ‘Europa’ nog steeds een waarborg voor welvaart, vrede en stabiliteit.

Dit jaar anders

In Brussel is de Dag van Europa normaalgesproken een dag waarop Europese instellingen een open dag organiseren en alle burgers welkom zijn om een kijkje te nemen in de gebouwen in het  Europees kwartier in Brussel. Dit jaar is alles anders vanwege de aanwezigheid van het coronavirus (COVID-19). Het Europees Parlement en de gebouwen van de Europese Commissie zijn gesloten en net als in Nederland werkt bijna iedereen thuis. Toch heeft de EU ingespeeld op deze ontwikkelingen en onder meer deze video gemaakt van 20 seconden, die hieronder te zien is. Daarnaast lanceert NEIOS op vrijdag 8 mei een nieuwe landingssite en versturen ze de eerste twee werkbladen over Europa (Europa Actueel/EUandMe) naar scholen. Relevant want ook de jongste generatie moeten we bereiken om de complexe EU uit te leggen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder