Waarschijnlijk uitstel implementatie wijziging definitie exporteur

Douane komt binnen twee weken met schriftelijke verklaring

31-10-2019  Begin oktober heeft de Douane bekendgemaakt dat de gehanteerde definitie van exporteur per 1 december wordt gewijzigd. De Douane lijkt nu voornemens de implementatie daarvan uit te stellen.

Volgens de wijziging zouden exporteurs, zoals in de aangifte vermeld, gevestigd moeten zijn in de Europese Unie. Dit heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld een Amerikaanse koper met een aankoop volgens de ICC Incoterms®-leveringsconditie Ex Works (EXW) niet meer zelf een uitvoeraangifte kan laten doen. De aangifte moet dan door een andere partij worden gedaan. Bijvoorbeeld de Nederlandse verkoper, de expediteur of een douaneagent.

Niet happig

evofenedex heeft zich namens haar achterban hard gemaakt om dit besluit te herzien. De Douane komt nu binnen twee weken met een schriftelijke verklaring. Als er geen uitstel komt, zouden bedrijven snel moeten gaan onderhandelen met hun ketenpartners over hoe te handelen als er geen vertegenwoordiging mogelijk zou zijn.

Bijvoorbeeld als de aangever in het buitenland is gevestigd. Expediteurs en douaneagenten zijn er niet happig op in dit gat te springen in verband met mogelijke juridische claims. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot het creëren van een vaste inrichting in het land van uitvoer.

Als je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebt, neem dan contact op met de evofenedex ledenservice. Wij voorzien je graag van advies op maat. 

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder