06-01-2014  EVO start een onderzoek naar mogelijkheden om leden te helpen bij wanbetaling van debiteuren. Wanbetaling is namelijk in toenemende mate een oorzaak van faillissementen.

Hardste klappen

Met 2313 respectievelijk 1611 faillissementen zijn groot- en detailhandel en de bouw de sectoren waar de hardste klappen vallen. Tot eind van dit kalenderjaar komen hier naar verwachting nog zo’n 300 faillissementen bij. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Faillissementsdossier.nl.

Mkb

Wanbetaling was volgens de Financiële Telegraaf vorig jaar de oorzaak van 2500 faillissementen in het mkb. Dit vertegenwoordigt een kwart van het totale aantal faillissementen. De cijfers van 2013 zijn nog niet bekend, maar verwacht wordt dat dit aantal verder is gestegen.

Oninbaar

In Europa hebben alle bedrijfssectoren te kampen met niet of te laat betalende klanten. In de zakelijke dienstverlening moet maar liefst 4,5 procent van de uitstaande vorderingen in 2013 als oninbaar worden afgeschreven. Dit blijkt uit de EPI 2013 Industry White Paper, het jaarlijkse onderzoek van Intrum Justitia naar het betaalgedrag van bedrijven in Europa.

Onderzoek

Al deze signalen zijn voor EVO reden om te onderzoeken hoe de organisatie de leden kan helpen bij wanbetaling van debiteuren en het beperken van kredietrisico’s. Het onderzoek is geheel anoniem en kost slechts 4 minuten tijd. Vanzelfsprekend worden de gegevens van de deelnemers aan het onderzoek vertrouwelijk behandeld.

Start onderzoek