“Wie zakendoet over de grens, doet er verstandig aan de valutarisico’s goed in kaart te brengen”

Leestijd 4 minuten

20-11-2020  De onzekerheid over wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen, is voorbij. De valutamarkten hebben de dollar nu ook aangewezen als een van de verliezers. Als de voortekenen niet bedriegen, gaat deze munt de komende jaren nog verder dalen.

In de uren na het sluiten van de stembussen in de Verenigde Staten (VS) op 3 november jongstleden, werd duidelijk hoe de valutawereld tegen beide presidentskandidaten aankijkt. De munt zat duidelijk in de lift toen het ernaar uitzag dat de zittende president Donald Trump zou zegevieren. Ten opzichte van de euro liep de dollar zelfs even op richting het hoogste niveau sinds afgelopen zomer. Het sentiment sloeg echter snel om op het moment dat Joe Biden sterk terugkwam toen ook de stemmen per post werden geteld. Nu het zo goed als vaststaat dat hij ook daadwerkelijk de volgende president wordt, is de dollar gedaald tot bijna het laagste niveau sinds het voorjaar van 2018. Waarom is het vooruitzicht van Biden in het Witte Huis toch zo slecht voor de dollar?

Ambitieuze plannen

De belangrijkste reden hiervoor is dat Biden heel ambitieuze plannen heeft om de Amerikaanse economie een impuls te geven. Dat begint bijvoorbeeld met een COVID-19-steunpakket van naar schatting 2000 miljard dollar. Op de langere termijn wil Biden ook de gezondheidszorg en de infrastructuur aanpakken. Alle Amerikanen moeten bijvoorbeeld toegang krijgen tot betaalbare ziektekostenverzekeringen. Bovendien moet het achterstallige onderhoud weggewerkt worden aan snelwegen, bruggen, spoorlijnen en nog veel meer. Ook wil Biden flink investeren in groene energie. Dat zijn stuk voor stuk mooie plannen, maar er hangt wel een fors prijskaartje aan. Als de aanstaande president zijn zin krijgt, loopt de Amerikaanse staatsschuld in de periode tot 2030 met ongeveer 6000 miljard dollar op.

Waar ligt de grens?

Al dat geld moet natuurlijk ergens vandaan komen. Biden wil hiervoor de belastingen voor bedrijven en heel rijke particulieren verhogen. Het overgrote deel van zijn uitgaven wordt echter gefinancierd via het uitgeven van staatsleningen. Voorlopig zijn er nog genoeg partijen die deze leningen opkopen. Een van de belangrijkste kopers is de Federal Reserve. Met dat opkoopbeleid wil de Amerikaanse centrale bank de rente omlaag drukken, wat een gunstig effect heeft op de economische groei. Ook uit Japan en China is er grote vraag naar deze staatsleningen. Er zit natuurlijk vroeg of laat een grens aan hoeveel de VS kunnen lenen. Of we erachter komen waar die grens ligt, hangt heel erg af van hoe de Senaat er straks uitziet.

Blauwe golf

De Democraten hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Als zij begin 2021 een extra verkiezingsronde in Georgia winnen, hebben ze ook 50 zetels in de Senaat. In dat geval kunnen de Republikeinen nieuwe wetten van Biden niet vertragen of blokkeren. In de media wordt dit ook wel een blauwe golf genoemd, als verwijzing naar de kleur van de Democratische Partij. De dollar kan in dat scenario nog een heel eind verder onderuitglijden. Maar als een blauwe golf uitblijft, heeft Biden opeens veel minder ruimte om zijn ambitieuze beleid uit te voeren. Dan loopt de staatsschuld minder snel op en krijgt de dollar weer wat lucht.

Mijn munt, jouw probleem

Die dollarschommelingen spelen overigens nauwelijks een rol in de Amerikaanse politiek. Bijna 50 jaar geleden verwierf staatssecretaris van Financiën John Connally beroemdheid met de legendarische woorden “de dollar is onze valuta en jullie probleem”. Ondernemers die zakendoen over de grens, hoeven er dan ook niet op te rekenen dat Biden gaat proberen om de koerscapriolen van de Amerikaanse munt te beperken. Wie zakendoet over de grens, doet er dan ook verstandig aan de valutarisico’s goed in kaart te brengen en eventueel een World Account te openen bij WorldFirst. Dat maakt betalen of afrekenen in dollars en andere munten een stuk eenvoudiger en goedkoper.

Joep Backx WorldFirst

Dit artikel is geschreven door valutaexpert Joep Backx van WorldFirst. Begonnen in Londen, heeft hij al vele jaren ervaring in de valutawereld. Hij is nu verantwoordelijk voor de groei van WorldFirst in Nederland en Europa.

Onze ledenadviseur Peter
Contact

Vragen over landeninformatie?

Peter en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder