Ledenvraag over Vervoerswetgeving

Eigen vervoer is het vervoeren van goederen met vrachtauto’s, die bestemd of afkomstig zijn van het eigen bedrijf. Dus de fietsenfabrikant, die haalt met zijn eigen auto buizen op bij zijn buizenleverancier om daar in zijn fabriek het frame van te maken. Hij heeft deze grondstoffen gekocht en die zijn dus van hem.

Geen eigen goederen maar wel eigen vervoer

Niet altijd zijn de te vervoeren goederen eigendom van het bedrijf dat ze vervoert en toch is er dan sprake van eigen vervoer. Zo is er bijvoorbeeld de stomerij of wasserij. Dit bedrijf haalt bij u thuis, of bij het ziekenhuis of het bejaardencentrum kleding, operatietextiel of beddengoed op om het te reinigen. En na deze bewerking brengt de stomerij de spullen ook weer terug. Deze goederen zijn niet van de stomerij en worden dat ook nooit. Hoe zit dat dan?

Welnu, die stomerij doet een bewerking aan deze textielgoederen en het vervoer is bijzaak. Daarmee is al aangegeven dat  een eigenschap van eigen vervoer is, dat het vervoer ondergeschikt is  aan de kernactiviteit van het bedrijf en dat het geen doel op zich is.

Om eigen vervoer onderweg, bij een controle, te kunnen aantonen heeft evofenedex voor haar leden de evofenedex-kaart ontwikkeld.

Beroepsgoederenvervoer

Een beroepsvervoerder heeft er zijn beroep van gemaakt om voor anderen goederen te vervoeren. Hiervoor beschikt hij over een of meer vrachtauto’s waarmee hij alleen maar goederen vervoert in opdracht van anderen. Een beroepsvervoerder moet hiervoor bij de NIWO een vergunning aanvragen.

Om een NIWO-vergunning te verkrijgen moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Vakbekwaamheid
  • Kredietwaardigheid
  • Betrouwbaarheid.

Kan eigen vervoerder ook beroepsvervoerder zijn?

Voor eigen vervoerders die ook een vergunning beroepsgoederenvervoer willen aanvragen heeft evofenedex een adviesdienst ontwikkeld waarbij evofenedex helpt bij de vergunningaanvraag en het aanvraagtraject in de gaten houdt.

Meer weten?

Neem dan contact op met Fred Hoozemans of een van zijn collega's. De Ledenservice is telefonisch bereikbaar via 079 3467 346 of stel uw vraag direct via het hiernaast getoonde formulier.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder