Wat te doen bij extreem weer?

Met behulp van een speciale flyer moeten gevaarlijke situaties worden voorkomen.

07-01-2019  Nu de winter voor de deur staat en de temperaturen dalen neemt de kans op extreme weersomstandigheden toe. Met Transport en Logistiek Nederland (TLN) hebben we, in samenwerking met Rijkswaterstaat en het Verbond van Verzekeraars, een digitale flyer ontwikkeld met tips voor bedrijven en hun vrachtwagenchauffeurs hoe om te gaan met de weersituaties code rood, oranje of geel.

Aanleiding voor deze flyer was de hevige storm op 18 januari van dit jaar. Er waaiden 66 vrachtwagens om en er ontstond een roep om een rijverbod tijdens een code rood-situatie. De sector en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben alle mogelijkheden besproken om de kans op herhaling zoveel mogelijk te beperken. Een algeheel rijverbod werd niet als oplossing gezien, onder meer omdat code rood vrijwel nooit overal tegelijk geldt. 

Niet onder druk zetten

Met de sector is afgesproken in te zetten op preventie. Dat is voor een belangrijk deel de vakkennis van de chauffeurs die als kapitein op het schip veilige afwegingen moeten maken. Maar ook vanuit het transportbedrijf (de planning) en de verladers is het van belang om tijdens extreem weer de chauffeurs niet onder druk te zetten en de eisen aan de aflevertijden zo nodig aan te passen.

Juiste afwegingen

Om bedrijven en hun chauffeurs goed voor te bereiden op extreme weersituaties sturen we samen met TLN de digitale folder toe. Zo kunnen zij zich goed voorbereiden op extreme weersituaties en in die gevallen de juiste afwegingen maken in het belang van hun eigen veiligheid en die van medeweggebruikers.

 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder