22-12-2015  Een nieuw jaar brengt altijd nieuwe wetten en regels met zich mee. De belangrijkste veranderingen voor 2016 in een notendop:

Nieuwe verkeersborden

Op 1 januari 2016 komen er veertien nieuwe verkeersborden bij, onder andere op uitwijkplaatsen bij smalle en versmalde wegen en voor tram- en busbanen waarvan ook vrachtauto’s gebruik mogen maken.

Elektrisch rijden

Vanaf 2016 zijn alleen volledig elektrische auto’s en auto’s met een waterstofbrandstofcel vrijgesteld van bpm en mrb.

Beveiliging persoonsgegevens

Alle bedrijven en organisaties zijn vanaf 1 januari 2016 verplicht om diefstal, verlies of misbruik van persoonsgegevens ‘onverwijld’ te melden aan de betrokkenen en aan het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB).

Werk en inkomen

Vanaf 1 januari wordt de duur van de WW in drie jaar tijd teruggebracht van maximaal 38 tot maximaal 24 maanden.

Sancties Iran en Rusland

Volgend jaar worden de handelssancties die zijn opgelegd aan Iran verlicht. Er is een kans dat de in 2014 ingestelde sancties tegen Rusland worden verlengd.

Opslag verpakte gevaarlijke stoffen

Richtlijn PGS 15 wordt ‘bijgewerkt’. Pallets in een PGS-magazijn moeten van goede kwaliteit zijn en stellingen moeten afdoende tegen aanrijding zijn beveiligd.

Payroll en vast personeel

De arbeidsvoorwaarden tussen vast personeel en ingehuurde flexwerkers worden gelijk getrokken per 1 juli 2016.

Douane

Op 1 mei 2016 begint de gefaseerde invoering van het Douane Wetboek van Unie (DWU). De nieuwe Douanewet zorgt voor een modernisering van het douaneproces en gaat uit van uitsluitend elektronische communicatie tussen bedrijfsleven en douane.

Harder rijden op snelwegen

Vanaf volgend jaar gaat op meer plaatsen de maximumsnelheid omhoog naar 130 kilometer per uur.

Zzp’ers

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) gaat waarschijnlijk met ingang van 1 april 2016 verdwijnen. Een voorbeeldovereenkomst zal opdrachtgevers en opdrachtnemers (de zzp’ers) zekerheid bieden over de voorgenomen arbeidsrelatie.

In EVO Magazine van december staat een compleet overzicht van wat er volgend jaar anders is dan nu.