09-12-2011  De EU en de Verenigde Staten zijn al lange tijd bezig met wederzijdse erkenning van de veiligheidsprogramma’s AEO (Authorized Economic Operator) en C-TPAT (Customs-Trade Partnership Against Terrorism). Door deze wederzijdse erkenning kunnen bedrijven die hebben geïnvesteerd in de AEO-certificering, ook profiteren van deze status in de handel met de VS.

Delegatie

Er zit nu schot in de zaak. Zo heeft de Nederlandse douane samen met de Europese Commissie een VS-delegatie ontvangen. De douane lichtte de Nederlandse controleaanpak toe en de delegatie bezocht een bedrijf dat onlangs de AEO-status behaalde. Het bedrijf heeft de doorlopen aanvraagprocedure uitgebreid toegelicht.

Overeenstemming

De VS-delegatie vond dat er grote overeenstemming was tussen de Amerikaanse en Nederlandse aanpak en noemde de voorbereiding van de AEO-aanvraag door het bedrijf een ‘best practice’.

Laatste loodjes

De delegatie zal nog 13 andere lidstaten bezoeken. Er bestaat hoop dat dit de laatste loodjes van het hele traject zijn en dat de wederzijdse erkenning met de VS begin 2012 een feit is.