DNB waarschuwt voor bedreigingen wereldwijde handelsklimaat

Leestijd 2 minuten

14-1-2021  Volgens De Nederlandsche Bank is het aandeel bedrijven dat beperkingen in de internationale handel ervaart, in 10 jaar tijd gestegen van 40 naar 80 procent. Met name de handelsoorlog tussen de VS en China en de afgekalfde positie van de Wereldhandelsorganisatie zijn hier debet aan. Omdat handels- en productiebedrijven die zijn aangesloten bij evofenedex vaak internationaal opereren, dragen wij graag inhoudelijk bij aan de Week van de Globalisering 2021. Deze wordt georganiseerd door het CBS en vindt plaats van maandag 25 tot en met donderdag 28 januari. Het programma is geheel digitaal en gratis.

De Nederlandsche Bank (DNB) constateert in een studie diverse bedreigingen voor een vrije wereldhandel, zoals verschuivende machtsverhoudingen en toenemende scepsis over de voordelen van vrijhandel, en benadrukt dat Nederland gebaat is bij een open economie. De uitdagingen van deze tijd zijn vooral het specialiseren op taken in waardeketens, in plaats van sectoren. Scholing is hiervoor essentieel.

Week van de Globalisering 2021

Hoe gaan Nederlandse bedrijven om met het groeiende wereldwijde protectionisme en welke gevolgen ondervinden zij van (toegenomen) invoerheffingen, de nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk (VK) en de onzekerheden in internationale verhoudingen? Welke rol spelen waardeketens in het ‘doorwerkeffect’ van invoertarieven en andere handelsbelemmeringen? Deze vragen staan centraal in deze eerste editie van de Week van de Globalisering 2021 en worden besproken vanuit het perspectief van wetenschap, beleid, statistiek en de praktijk.

De Internationaliseringsmonitor die het CBS in december uitbracht, biedt hiervoor verdieping. In het rapport staan 2 instrumenten van handelsbeleid centraal: importtarieven en handelsovereenkomsten. Daarnaast is er aandacht voor de spanning in de handelsrelatie tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten, en de directe en indirecte effecten op importeurs en exporteurs van importtarieven.

Presentaties over protectionisme

Protectionisme is nooit ver weg geweest. Ook dichter bij huis staan (handels)relaties onder druk en is op de valreep een akkoord gesloten tussen het VK en de EU. Als handelsland en onderdeel van de EU ondervinden ook Nederlandse bedrijven de gevolgen van de spanning tussen deze grootmachten. Bovendien is de interne markt binnen de EU nog niet vervolmaakt. Bart Jan Koopman, directeur evofenedex, en Jos bakker, voorzitter van de Raad voor Internationale Handel van evofenedex, verzorgen presentaties over protectionisme in de praktijk op donderdag 28 januari van 15.00 tot 16.30 uur. Deelnemers van internationaal handelende bedrijven zijn van harte welkom. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

‘Versterk eerlijke handel’ is 1 van onze 10 punten die handel en logistiek een belangrijke impuls geven en daarom in elk verkiezingsprogramma thuishoren.