Whitepaper RI&E: van plan naar praktijk

Leestijd 3 minuten

10-09-2020  Met inmiddels meer dan 50 acties en ruim 75 supporters zal in de 6e Week van de RI&E volop aandacht zijn voor de risico-inventarisatie en –evaluatie oftewel RI&E. Ook evofenedex is één van deze supporters. Zo publiceren wij onder meer een gloednieuwe whitepaper om ondernemers te helpen draagvlak te creëren voor gezond en veilig werken binnen hun gehele organisatie. De Week van de RI&E vindt plaats van maandag 21 tot en met vrijdag 25 september.

De inspectie SZW ontving in 2019 circa 4400 meldingen van ernstige arbeidsongevallen bij Nederlandse bedrijven. Als wij dat filteren naar de logistieke omgeving gaat het om ruim 1700 ongevallen, waarvan 255 ongevallen als ernstig kunnen worden beschouwd. Ondanks diverse initiatieven vanuit de overheid, het bedrijfsleven en andere instanties, stijgt het aantal arbeidsongevallen al jaren. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse bedrijven de bedrijfsrisico’s onvoldoende in kaart heeft gebracht, waardoor gevaarlijke situaties op de werkvloer kunnen ontstaan.

Papieren tijger

Als projectmanager is Hans Stegeman dagelijks betrokken bij het verbeteren van de gezondheid en veiligheid bij leden van evofenedex. Hoewel veel bedrijven wel hun goede intenties tonen met betrekking tot gezond en veilig werken, is er nog veel voor verbetering vatbaar. “Wij zien nog te veel bedrijven die hun RI&E vooral zien als een papieren tijger, oftewel een verplichting vanuit de overheid waar zij aan moeten voldoen. Zo’n RI&E wordt dan eenmalig opgesteld, maar het ontbreekt vaak aan vervolgstappen waardoor de RI&E ergens onderin de bureaulade belandt”, aldus Hans.

Whitepaper

Om ondernemers te helpen met deze vervolgstappen, publiceren wij in de Week van de RI&E een whitepaper met een driedelig stappenplan om van de RI&E een levend document te maken. Een instrument waarmee werkgevers en werknemers samen werken aan een veilige en gezonde werkomgeving. Ook vind je hierin diverse praktijkvoorbeelden van koplopers op het gebied van gezond en veilig werken.

Onze bedrijfsadviseur Marcel
Contact

Advies op maat nodig?

Marcel en de andere bedrijfsadviseurs helpen je graag verder