Week van de RI&E | Van niveau 1 naar niveau 2

Meld je aan voor de dagelijkse updates

22-09-2020  Om van de werkvloer écht een gezonde en veilige werkplek te maken, is meer nodig dan alleen het voldoen aan de wettelijke eis dat een bedrijf een actuele, volledige Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) moet hebben. Als het goed is, heb je een actuele RI&E en zijn hierin de risico-hotspots opgenomen. De RI&E biedt voldoende handvatten voor veiligheid op de werkvloer maar er is nog geen sprake van een goede veiligheidscultuur. We helpen je dit te bereiken.

Niveau 1: een basis RI&E

De basis voor deze route is het hebben van een volledige RI&E. Je hebt een RI&E opgesteld, hierin de hotspots binnen de organisatie verwerkt, en het coronaprotocol toegevoegd. Maar je wilt van de RI&E meer dan papierwerk maken. Je streeft naar veiligheid op de werkvloer en het beheersen en voorkomen van risico’s. Je wilt medewerkers op regelmatige basis bewustmaken van de risico’s op de werkvloer en hen betrekken bij de oplossingen. We helpen je op weg van niveau 1 naar niveau 2.

Zo kom je tot niveau 2

Het tweede niveau gaat uit van de RI&E en het willen voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar wees er ook van overtuigd dat een veilige en gezonde werkomgeving belangrijk is en veel voordelen heeft. In plaats van slechts te voldoen aan wet- en regelgeving, probeert een ondernemer risico’s te beheersen, te reduceren naar een acceptabel niveau of zelfs helemaal te voorkomen. Werkgever en werknemers werken samen aan gedrag, bewustwording en een veiligheidscultuur.

Whitepaper

Om tot niveau 2 te komen, zal je verder moeten groeien en stappen moeten ondernemen. Om ondernemers te helpen met deze vervolgstappen, publiceren wij deze week, tijdens de Week van de RI&E, een whitepaper met een driedelig stappenplan om van de RI&E een levend document te maken. Een instrument waarmee werkgevers en werknemers samen werken aan een veilige en gezonde werkomgeving. Ook vind je hierin diverse praktijkvoorbeelden van koplopers op het gebied van gezond en veilig werken.

 

Onze bedrijfsadviseur Marcel
Contact

Advies op maat nodig?

Marcel en de andere bedrijfsadviseurs helpen je graag verder