08-10-2012  De Week van de Veiligheid is vandaag van start gegaan. Tijdens de aftrap introduceert demissionair minister Opstelten van Justitie, de Preventie Tipkaart Transportcriminaliteit.De preventietips maken deel uit van een brede publiekprivate aanpak van transportcriminaliteit.

Afspraken

In samenwerking met het Openbaar Ministerie ( OM) hebben TLN, Tapa, EVO en het Verbond van Verzekeraars vijf preventietips benoemd. Tegelijkertijd zijn er in het kader van het Tweede Convenant Aanpak Transportcriminaliteit, afspraken gemaakt met het OM en de politie.

Preventie beloond

Als bedrijven in de logistiek - dat kunnen transporteurs of verladers zijn - aantoonbaar preventiemaatregelen hebben genomen, krijgen zij in gelijkwaardige zaken voorrang boven ondernemers die niets hebben gedaan. Het moet uiteindelijk wel zo zijn dat iedere ondernemer kan rekenen op hulp. Maar het is goed dat preventie ook wordt beloond met snellere en betere aanpak.

Gouden tips

Op de Tipkaart die minister Opstelten introduceert, staan de zogenoemde gouden preventietips. Voorbeelden hiervan zijn goede screening van personeel, een tracking & tracingsysteem bij hoogwaardige goederen en alleen op veilige plekken parkeren. Belangrijk is ook aansluiting te zoeken bij het Waarschuwingsregister logistieke sector; een manier om de sector te schonen van criminele activiteiten.

Workshop over screening personeel

Op dinsdag 9 november verzorgen EVO, TLN, ACN, Hoffmann Recherche en CV-OK een gratis workshop over screening van personeel.

Bijlagen