11-09-2013  Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers is niet van plan om de accijnzen op diesel en benzine verder te verhogen. Dat heeft hij gezegd tijdens een debat vanmorgen in de Tweede Kamer. Aanleiding hiervoor zijn uitlatingen van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu, waarover de Telegraaf vanmorgen berichtte.

Biobrandstoffen

Mansveld kondigde aan biobrandstoffen aantrekkelijker te maken door lagere accijns te heffen. Om de lagere accijnsopbrengst te compenseren, zouden de accijnzen op benzine en diesel verder moeten worden verhoogd. Haar collega Weekers heeft hier vanmorgen op gereageerd en gezegd dat hij dit plan niet ziet zitten. Deze toezegging staat echter los van de eerder aangekondigde accijnsverhoging op diesel en benzine, die op 1 januari moet ingaan.

Weglekeffecten

In augustus zijn Kamervragen gesteld over de ‘weglekeffecten’ van verdere accijnsverhoging. Deze effecten ontstaan omdat door een hogere accijns in Nederland meer brandstof in het buitenland wordt getankt. Dit leidt dus ook tot minder accijnsinkomsten voor het Rijk. Staatssecretaris Weekers heeft deze Kamervragen nog niet beantwoord.

Tegenstander

EVO is fel tegenstander van een verdere accijnsverhoging op brandstof. Sinds brandstof in de afgelopen jaren een speelbal van de schatkist lijkt te zijn geworden, heeft EVO zich al vele malen verzet tegen een verdere verhoging. De transportkosten voor verladers nemen steeds verder toe, terwijl dit niet kan worden doorberekend in de prijs naar hun klanten. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de verhoging niets oplevert voor de schatkist. Verdere verhoging heeft dus geen zin, aldus EVO. 

Tanken met 12 cent korting