Weer forse groei voor Nederlandse export in oktober

Hogere groei mogelijk indien het aantal handelsbelemmeringen wereldwijd af- in plaats van toeneemt

14-12-2017  In oktober groeide het volume van de Nederlandse goederenexport met 5,2 procent meer dan in oktober 2016. De import steeg met drie procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag (CBS). Wij verwelkomen deze groei. We stellen echter ook dat de groei verder kan stijgen indien het aantal handelsbelemmeringen wereldwijd af- in plaats van toeneemt.

Groei

Vooral de export van personenauto’s, machines en apparaten groeide in oktober stevig. In september groeide de export met ruim zeven procent. Het CBS meldt dat de exportomstandigheden in december minder gunstig zijn dan in oktober. Belangrijkste redenen hierover zijn een minder gunstige ontwikkeling van de reële wisselkoers en afzwakking van de Duitse industriële productie.

Wereldwijd

Im- en exporteurs melden bovendien steeds meer handelsbelemmeringen wereldwijd. Het opkomende protectionisme is daarvan de grootste oorzaak, zo bleek eerder dit jaar uit het rapport ‘Trade and Investment Barriers’ van de Europese Commissie.

Nieuwe handelsbelemmeringen

De voorbeelden van toegenomen handelsbelemmeringen zijn legio. Deze maand nog ontvingen wij diverse berichten van im- en exporteurs dat Noord-Afrikaanse landen – ondanks bestaande handelsakkoorden met de EU – nieuwe handelsbelemmeringen invoeren, waaronder extra administratieve verplichtingen in havens van aankomst.

Oproep

De handel én het aantal Nederlandse banen kan alleen groeien als het voor im- en exporteurs eenvoudiger wordt om in het buitenland te ondernemen. Wij roepen het kabinet en de Europese Commissie daarom op krachtig stelling te blijven nemen tegen protectionisme en concrete maatregelen te nemen om het aantal handelsbelemmeringen terug te dringen.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder