Navorderingstermijn in Nederland

Leestijd 1 minuut

01-11-2021  De navorderingstermijn is dit jaar onderwerp van gesprek, ook in het Overleg Douane Bedrijfsleven. Bart Boersma, advocaat bij Customs Knowledge, attendeert bedrijven om in afwachting van eventuele wijzigingen nu alert te zijn op de gehanteerde navorderingstermijn. 

Wat is het verschil tussen reguliere en verlengde navorderingstermijn?
"In Nederland lijkt er geen verschil meer te zijn. De Douane past haast standaard de verlengde navorderingstermijn van vijf jaar toe. Dat is helemaal niet de bedoeling en druist in tegen diverse beginselen van het Unierecht, maar de Douane lijkt daar niet gevoelig voor te zijn."

Zijn er voorbeelden wanneer de verlengde navorderingstermijn niet kan worden toegepast door de douane?
"Jazeker! Zo zijn er genoeg situaties waarbij een aangever een pleitbaar standpunt heeft. Dan zou de verlengde termijn geheel niet in beeld moeten komen. Ook heeft een aangever – al helemaal een expediteur – vaak eigenlijk geen enkele schuld aan een onjuiste aangifte. Formeel gezien is er misschien geen sprake van ‘afwezigheid van alle schuld’, ofwel AVAS, maar toch kun je dan niet zomaar stellen dat er sprake is van een strafrechtelijk vervolgbaar feit."

Welke tips heeft u voor bedrijven?
"Wees kritisch! Kijk of de verlengde navorderingstermijn wordt toegepast en dien zo nodig bezwaar in. Verwacht niet dat je dan direct gelijk krijgt. Er zal op termijn jurisprudentie komen en dan kunnen we zien wie gelijk heeft. De Douane of het bedrijfsleven?"

Customs Knowledge verzorgt een van de workshops op de Dag van de Declarant, 4 november in Veenendaal. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

 

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder