15-10-2015  Volgende week dinsdag opent de BedrijfsautoRAI. Scania presenteert daar de hybride P320 voor de laatste kilometers elektrisch rijden de stad in, Gisteren was de onthulling in Zweden.

'Klimaatverandering is één van de grote uitdagingen voor de wereldbevolking,' zei Christopher Podgorski, vice-president trucks gisteren in Zweden. 'We zien de noodzaak van CO2-reductie en we moeten het nú doen. En we kunnen nu grote stappen zetten..'

Biodiesels

Scania wil een leidende rol spelen in duurzaam wegtransport en heeft de daad bij het woord gevoegd. Gisteren werd een reeks trucks getoond met motoren voor alternatieven voor minerale diesel en dan gaat het om ethanol, vloeibaar en gecomprimeerd gas en verschillende biodiesels.

Hybride

De primeur voor de BedrijfsautoRAI is de hybride versie van de P320. Gisteren waren daarvan op de testbaan modellen beschikbaar voor stedelijke distributie en containertransport. Beide voertuigen hebben een dieselmotor met een daarmee verbonden elektromotor. Met biodiesel in de brandstoftank realiseert de gebruiker 92 procent CO2-reductie.

Twee kilometer

De trucks starten elektrisch en kunnen aan het eind van de rit 2 kilometer volledig elektrisch rijdem. De getoonde modellen gaan vanaf 2016 mee in de serieproductie.

Duurder en zwaarder

Goedkoop zijn deze trucks nog niet. De meerprijs voor de techniek is ongeveer vijftigduizend euro. De elektromotor en de lithiumbatterij aan boord maken de voertuigen 800 kg zwaarder.