Wegwijs in de wirwar van exportdocumenten

Onze exportposter ontvang je bij de opleiding ‘Documenten bij export’, maar is ook los te verkrijgen.

22-02-2018  Bedrijven die internationaal ondernemen hebben bij export te maken met een enorme hoeveelheid aan documenten en papieren. Om hier meer duidelijkheid in te brengen geven wij een vernieuwde exportposter uit.

Papierwinkel

Soms is het ontzettend lastig wegwijs te worden in de wirwar van exportdocumenten en –papieren. Wanneer is welk document nodig en wat is de onderlinge samenhang met andere documenten en bijvoorbeeld de Incoterms? Wat is een CvO? Waar is een T2L voor en waarom moet er een UGD bij een zending? Achterhalen en begrijpen is één ding, maar uitleggen waar de papierwinkel voor nodig is, aan bijvoorbeeld collega’s van sales, IT of aan nieuwe medewerkers is helemaal lastig.

Poster

De geactualiseerde poster ‘Documenten bij export’ geeft een helder overzicht van de diverse documenten die nodig kunnen zijn bij  export. De poster onderscheidt vier onderdelen in het proces – (ver)koopovereenkomst, export, transport en import in het land van bestemming - en laat per onderdeel zien waar exporteurs rekening mee moeten houden en welke documenten eventueel nodig zijn.

1. (Ver)koopovereenkomst
Als eerste staat de (ver)koopovereenkomst tussen exporteur en importeur centraal. De vraag wie verantwoordelijk is voor het transport is van belang voor de te kiezen Incoterms-regel. Ook bij het organiseren van het transport zijn er keuzes te maken: zelf doen of uitbesteden.

2. Uitvoer uit Nederland
Het tweede onderdeel betreft de uitvoer uit Nederland. De poster geeft uitleg over de verschillende douanedocumenten en wanneer deze gebruikt worden. Ook geeft de poster uitleg over onder meer het T2L-document, het uitvoergeleide document, het Carnet TIR en het T2-document.

3. Transportdocumenten
Vervolgens wordt ingegaan op de transportdocumenten. Per modaliteit en fase van transport - voortransport, hoofdtransport en natransport - toont de poster welke documenten noodzakelijk zijn.

4. Importdocumenten
Tenslotte geeft de poster ook weer welk type importdocumenten er gebruikt kunnen worden bij de invoer in het land van bestemming.

Aanvragen

De poster heeft zich inmiddels al bewezen. Al 3000 exemplaren zijn de afgelopen jaren verspreid. Dit jaar is de poster geactualiseerd, met onder andere de aanpassingen van het Douanewetboek van de Unie. De poster ‘Documenten bij export’ ontvang je automatisch bij deelname aan de opleiding ‘Documenten bij export’, maar is ook los te verkrijgen via deze website.