30-11-2016 Twee jaar geleden zette minister Lodewijk Asscher robotisering op de politieke agenda. De PvdA-bewindsman  stelde dat veel werk - dat nu nog door mensen wordt gedaan - over een tijdje kan worden overgenomen door machines en robots. EVO maakt nu de tussenbalans op met een enquête. Zijn robots echt een gevaar voor de werkende mens?

Meer of minder banen?

De afgelopen twee jaar is gebleken dat er de nodige onenigheid bestaat over de vraag of robots ervoor zorgen dat de werkgelegenheid daalt. Robots zouden het werk van de mens overnemen, waardoor de werkloosheid stijgt. Volgens Arjen Lagerweij, magazijnexpert van EVO, zijn de technologische ontwikkelingen in de magazijnwereld echter geen reden tot paniek. “Robotisering kost in sommige gevallen inderdaad banen, maar er is ook een andere kant van de medaille. Robots kunnen sneller en 24/7 produceren. Sommige bedrijven die hun productie normaliter zouden uitbesteden naar het buitenland, vestigen zich nu in Nederland. Door de inzet van robots wordt het aantrekkelijk om in Nederland tegen een betere prijs-kwaliteit verhouding te produceren. En dat betekent dan weer dat er juist banen bij komen”, aldus Lagerweij.

China

Onlangs werd deze uitspraak bevestigt door macro-econoom Kees de Kort tegenover BNR Nieuwsradio Hij stelde China als voorbeeld. De lonen zijn hier in de afgelopen jaren met ongeveer 9 procent gestegen en machines kosten overal hetzelfde. Dit betekent dat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om de productie in eigen land te doen. Daarnaast komt er in plaats van fysieke arbeid meer kennis gerelateerd werk terug, zoals dat van programmeurs en operators.

Zij aan zij

Onlangs presenteerde de SER (Sociaal Economische Raad) een visiestuk over de toekomst van robotisering. De conclusie hiervan is dat mens en robot niet tegenover elkaar staan, maar juist zij aan zij.  “Er zullen over een paar jaar inderdaad minder heftrucks rijden in Nederlandse magazijnen. Het grote verschil tussen mens en robot is het zelfdenkend vermogen van de mens. Mensen zijn in staat om onverwachte en onjuiste situaties in te schatten en die op te lossen. Robots kunnen de fysieke component in het werk van de mens vervangen en het werk daarmee verlichten van de mens. Het resultaat is minder overbelasting, minder verzuim en hogere productiviteit. Hierdoor zijn mens en robot een welkome aanvulling op elkaar”, stelt magazijnexpert Arjen Lagerweij.

Anders opleiden

Werknemers moeten wel leren om met deze nieuwe technologieën om te gaan. Dat vraagt een andere manier van opleiden. “Machines nemen in feite het gestandaardiseerde takenpakket van werknemers over. Hierdoor hebben werknemers meer tijd over voor taken die creativiteit, denkvermogen en inlevingsvermogen eisen. Het maakt het werk leuker en uitdagender. Maar het brengt wel met zich mee dat werknemers anders opgeleid moeten worden. De robotisering biedt dus zeker kansen voor werknemers”, besluit Lagerweij.

EVO houdt de ontwikkelingen rondom robotisering, automatisering en digitalisering nauwlettend in de gaten. Daarbij zijn wij ook benieuwd naar de mening van de EVO-leden. Hoe denkt u over robotisering en de gevolgen hiervan? Wellicht heeft u er al ervaring mee. Laat het ons weten door deelname aan de enquête “Robotisering, (n)iets voor mij!”. Onder de deelnemers wordt een Bol.com-cadeaubon ter waarde van 25 euro verloot.

Naar enquete