21-02-2017  De wereldwijde handel is in 2016 aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande jaren, onder meer door politieke onzekerheid in Europa en de Verenigde Staten. Dat meldde de Wereldbank dinsdag op basis van voorlopige ramingen.

Zwakste groei

De internationale handel nam vorig jaar met circa 1 procent toe, de zwakste groei sinds de financiële crisis van 2008 en 2009. In 2015 was nog sprake van een groei van de wereldhandel met 2 procent en in 2014 was dat 2,7 procent.

Onzekerheid

Volgens de Wereldbank zorgt politieke onzekerheid ervoor dat bedrijven investeringen uitstellen en consumenten hun uitgaven temperen. De Wereldbank gaf verder aan dat het opzeggen van handelsovereenkomsten bijdraagt aan de grotere onzekerheid.

Brexit

In januari meldde evofenedex bijvoorbeeld dat de dreigende Brexit de handel van Nederlandse ondernemers in het Verenigd Koninkrijk bemoeilijkte. Vooral handels- en productiebedrijven die beslissingen voor de lange termijn met Britse partners wilden nemen, zagen deze door de toegenomen onzekerheid stranden of uitgesteld worden.

Rondgang

Naar aanleiding hiervan startte evofenedex een rondgang onder bedrijven over hun zorgen over de Brexit en wensen voor een nieuw handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. evofenedex presenteert de resultaten hiervan later deze maand.

(ANP)