Uitkomsten Monitor Internationale Handel en Logistiek maart 2022

Leestijd: 2 minuten

31-03-2022  Voor 3 op de 5 internationaal actieve bedrijven is de wereldhandel er de afgelopen maanden nog moeilijker op geworden. Een cocktail van handelsbelemmeringen, gebrek aan grondstoffen en materialen, personeelstekorten, lange levertijden en torenhoge inflatie vertroebelen de vooruitzichten tot ver in 2023. Dit blijkt uit de nieuwste Monitor Internationale Handel en Logistiek van ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius, met cijfers over de maand maart.

“De wereld van handel en logistiek staat in calamiteitenmodus”, aldus directeur Bart Jan Koopman van evofenedex. “De wereld was gewend aan een systeem van toenemende efficiency, betrouwbaarheid en meestal on time. Op dit moment gaat dat vaak niet meer en dat vergt een enorme wendbaarheid bij bedrijven om met die snel veranderende omstandigheden om te gaan.”

Marktvolume

De ontwikkeling van het marktvolume is in maart 2022 voor het eerst zelfs licht afgenomen. Daarbovenop komt nog eens dat de kostenontwikkeling weer verder fors is verslechterd. 76 procent van de bedrijven heeft nu met die problemen te maken versus 67 procent in de metingen van januari en november vorig jaar. Daardoor zal per saldo bij 38 procent van de bedrijven de winstontwikkeling in 2022 negatief worden beïnvloed.

Dominostenen

Koopman wijst erop dat de inval van Rusland in Oekraïne nog niet eens de hoofdoorzaak is van de huidige situatie. “We zien al veel langer een beeld van verstoorde supply chains, chiptekorten, hogere grondstoffenprijzen en lange levertijden. Het zijn net dominostenen. We rollen van China-discussies en wederom nieuwe lockdowns door via brexit en corona naar de oorlog in Oekraïne. Dat alles is morgen niet weg en helemaal niemand kan voorspellen hoelang dit conflict nog gaat duren.” 31 procent van de respondenten geeft inmiddels aan dat de gevolgen van de verstoringen in de bedrijfsvoering sowieso nog tot 2023 duren; 17 procent denkt zelfs tot na 2023.

Probleemleveranciers

De verstoringen bij import zijn groter dan de exportbelemmeringen, blijkt uit de monitor over maart 2022. Dat is voor het eerst sinds de start van onze metingen in april 2020. Nederland krijgt zijn goederen moeilijker hier. Vooral China en de VS worden genoemd als probleemleveranciers, met Rusland en Oekraïne als logische nieuwkomers in het rijtje meest genoemde landen met verstoringen. Exporteurs zeggen overigens hun zakelijke reizen naar China het meest te missen, nu op de voet gevolgd door Rusland. 

Wanbetaling

Wanbetaling ligt op de loer, blijkt uit de monitor. Van de exporterende bedrijven kampt 39 procent met afnemers die niet betalen en 84 procent met afnemers die te laat betalen. Het gaat ook hier meer om een uitgesteld effect van de coronacrisis dan dat er al een directe relatie is te vinden met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Monitor Internationale Handel en Logistiek maart 2022 download (pdf)

Aanmelden Trends in Export

Op 7 april in de middag gaan evofenedex en Atradius tijdens Trends in Export dieper in op de uitkomsten van de monitor en wat bedrijven kunnen doen om meer grip te krijgen op hun supply chain. Inschrijven voor dit live event in de Johan Cruijff ArenA te Amsterdam kan nog via deze link: Trends in Export 2022.