25-01-2013  Gevaarlijke stoffen, opgeslagen in magazijnen en winkels, kunnen in ongewenste situaties gevaar opleveren voor mens of milieu. Personeel dat bij het laden en lossen van deze stoffen is betrokken, moet zijn opgeleid. Ook de winkelmedewerker die helpt met laden van een auto. Dit is bepaald in het ADR.

Opleiding verplicht

In het ADR, het internationale verdrag waarin voorschriften staan voor het wegvervoer van gevaarlijke stoffen, is de verplichting opgenomen dat personeel dat met gevaarlijke stoffen werkt, hiervoor een opleiding moet hebben gevolgd. Die verplichting geldt voor chauffeurs die met gevaarlijke stoffen rijden, maar ook voor de medewerker die de vrachtbrief invult, of de magazijnmedewerker of heftruckchauffeur die gevaarlijke stoffen vanuit het magazijn in de auto zet. Het geldt zelfs voor de medewerker van een bouwmarkt die enkele gevaarlijke stoffen, zoals flessen thinner, in de winkel verzamelt en in de auto van de bezorgdienst neerzet.

Eisen opleiding

Het ADR stelt dat medewerkers moeten zijn opgeleid ‘al naar gelang de eisen die het vervoer van gevaarlijke goederen aan hun verantwoordelijkheden en taken stelt’. De medewerker die de vrachtbrief invult, hoeft dus géén zware ADR-cursus te volgen, maar moet wel de geboden en verboden bij het vervoer van gevaarlijke stoffen kennen.

Er zijn heel veel producten waarvan het gevaar niet altijd snel wordt herkend omdat ze door consumenten worden gebruikt, zoals aanmaakblokjes, deodorant, nagellak, aanstekers, batterijen, muggenspray en flessen sterke drank met meer dan 24 procent alcohol. Deze gelden voor het ADR als gevaarlijke stoffen. Medewerkers moeten met deze gevaarlijke stoffen kunnen omgaan.

Boete bij ontbreken opleiding

Niet-geschoold personeel kan een werkgever een boete van ongeveer duizend euro per niet aantoonbaar opgeleide werknemer kosten.

Cursus ‘Veilig werken met gevaarlijke stoffen’

Via de EVO-cursus ‘Veilig werken met gevaarlijke stoffen’ krijgt u in 2 dagen de benodigde kennis en het benodigde certificaat.